HET NAT. PARK DE HOGE VELUWE

Hoenderloo, 24 juni 2004

Terreineigenaren komen met gezamenlijke grofwildvisie.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt op maandag 28 juni, om
18.00 uur een persconferentie georganiseerd, waarin het rapport 'Ruimte voor Grofwild op een Eindeloze Veluwe' wordt gepresenteerd. Om
19.30 zal de heer H.W.C.G. Keereweer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, het rapport van de deelnemende terreineigenaren in ontvangst nemen.

Op de Veluwe moeten dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefgebied kunnen leven, op een natuurlijker manier dan dat nu het geval is. Dit betekent dat binnen de Veluwe barrières moeten worden opgeheven en dat gebieden moeten worden vergroot door verbindingen met de randgebieden. Ook moeten er verbindingen tussen leefgebieden worden gelegd (zoals een verbinding naar de Oostvaardersplassen voor het edelhert)

Op dit moment voeren de verschillende grondeigenaren veelal ieder een eigen beheer. De Grofwildvisie bestaat uit een gezamenlijk plan, met als uitgangspunt de grote hoefdieren (edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon). Ook zijn aan de Grofwildvisie beleidsmaatregelen gekoppeld die nodig zijn voor zaken als infrastructuur, landbouwgronden, recreatie, poorten, rasters en robuuste verbindingen. Jacht is in de Grofwildvisie een beheersmaatregel die ten dienste staat aan de gewenste ontwikkeling van gebieden.

De Veluwe is in Nederland het enige aaneengesloten leefgebied van formaat waar grote hoefdieren vrij samenleven. In de beleidsnotitie Veluwe 2010 van de Provincie Gelderland zijn verschillende kwaliteitsimpulsen vermeld, waar de grote hoefdieren ook van kunnen profiteren. Dit vraagt om een samenhangende aanpak van de beheerders waarbij de grote hoefdieren het boegbeeld zijn van de kwaliteitsimpuls die de gezamenlijke beheerders voorstaan.

De initiatiefnemers van het rapport zijn Staatsbosbeheer, Gelders Particulier Grondbezit, Stichting het Gelders Landschap, Vereniging Natuurmonumenten, Ministerie van Defensie, Kroondomein Het Loo, de gemeenten Ede en Nunspeet namens de bosbeherende gemeenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe.