Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 25/06/2004


---

VU traint deelnemers internationale Chemie Olympiade

De (1)Faculteit der Exacte Wetenschappen van de VU bereidt de komende week (28 tot en met 30 juni) via een speciaal trainingsprogramma vier Nederlandse scholieren voor op de 36^e internationale Chemie Olympiade. Deze wordt van 18 tot 27 juli gehouden in het Duitse Kiel. De vier scholieren zijn de winnaars van de 25^e Nationale Scheikunde Olympiade die onlangs in Wageningen is gehouden. Tijdens de vorige internationale Chemie Olympiade, in Athene, veroverde Nederland een zilveren medaille.

Om de kandidaten klaar te stomen voor de internationale competitie, hebben de docenten van VU-Scheikunde en VU-Farmacochemie gezorgd voor een doortimmerd pakket aan colleges, werkcolleges en practica. "s Avonds wordt tijd vrijgemaakt voor een sociaal programma, compleet met een overnachting in een Amsterdams hotel.

De vier scholieren die Nederland zullen vertegenwoordigen bij de Internationale Chemie Olympiade zijn:


* Peter van Abswoude (18 jaar, Stedelijk Gymnasium Leeuwarden): "Ik was vorig jaar ook al bij de finale van de scheikunde olympiade. Behalve mij drukke vakkenpakket heb ik ook in de schoolkrantredactie gezeten. Mijn hobby is dat ik bekkens speel bij een showband, de Sternse Slotlanders uit mijn woonplaats Franeker."


* Emiel Kappert (18 jaar, Pius X College, Almelo): "Ik woon, nu al 18 jaar, bij mijn vader en moeder in huis en dat bevalt nog steeds uitstekend. Vier jaar na mijn geboorte is ons gezinnetje uitgebreid met mijn zusje. Toen ik acht was, hebben we er ook nog een konijn bij gekregen. Ik heb vele hobby´s, zoals het beoefenen van de sport badminton, het maken van muziek bij een orkest (ik speel slagwerk), het luisteren naar muziek, af en toe een s uitgaan of naar een cafeetje gaan, en ach, zo kan ik nog veel opnoemen..."


* Amos Rosenthal (19 jaar, JSG Maimonides, Amsterdam): "Ik heb twee broers en een zusje. Ik speel computerspelletjes. Ik heb wat buskruit kunnen maken. De exotherme reactie vind ik geweldig. Ik ga scheikunde aan de VU studeren. Ik doe ook aan joggen."


* Wouter Oosterheert (17 jaar, Gymnasium Celeanum, Zwolle): "Ik woon in Zwolle met mijn ouders en mijn zusje. Volgend jaar ben ik van plan om Zwolle in te ruilen voor Groningen, om daar sterrenkunde te gaan studeren, niet te verwarren met astrologie! ;) In mijn vrije tijd ben ik een fanatiek volleyballer en met de zomer op komst ben ik zeker te vinden voor een lekker partijtje beach-volleybal!"