Keuringsdienst van waren


VWA en Voedingscentrum starten campagne 'Ban de bacterie'

Nederlanders onbekend met oorzaken voedselvergiftiging

Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking weet niet dat buikgriep het gevolg van een voedselvergiftiging kan zijn, zo blijkt uit onderzoek van de VWA en het Voedingscentrum. Jaarlijks loopt ongeveer een miljoen mensen een voedselvergiftiging op door eten dat niet hygiënisch behandeld is. Met de zomer in aantocht start vandaag de actie 'Ban de bacterie'. De campagne geeft de consument informatie over de veroorzakers én de gevaren van voedselvergiftiging. Consumenten kunnen een gratis informatiepakket aanvragen. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Centerdata van de Universiteit van Tilburg in opdracht van de VWA en het Voedingscentrum onder ruim 2.000 respondenten, blijkt verder dat meer dan een derde van de respondenten denkt dat buikgriep wordt veroorzaakt door het inademen van virussen in de lucht, door het drinken van koude dranken (17%) of door een zeer hoge buitentemperatuur (14%). En hoewel driekwart weet dat voedselvergiftiging kan worden voorkómen door hygiënisch om te gaan met eten, blijkt uit eerder onderzoek dat lang niet altijd overeenkomstig wordt gehandeld. Zo verschoont tweederde niet elke dag het vaatdoekje en wast eenderde niet altijd de handen na het aanraken van rauwe kip. Het voorgaren van grote stukken vlees op de barbecue gebeurt maar in de helft van de gevallen, met alle risico's op besmetting van dien. 'Ban de bacterie'
Met het gratis informatiepakket 'Ban de bacterie' willen de VWA en het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking informeren over hoe zorgvuldig en hygiënisch om kan worden gegaan met levensmiddelen, om zo voedselvergiftigingen te voorkomen. Het pakket bestaat uit de 'Bacteriewijzer' met de folder 'Wijzer tegen bacteriën', de 'Wijzer op vakantie' en een koeltas. De Bacteriewijzer bevat een opsomming van de belangrijkste veroorzakers van voedselvergiftigingen en -infecties. En nog belangrijker, in de folder 'Wijzer tegen bacteriën' wordt aangegeven wat men er zèlf tegen kan doen. De 'Wijzer op vakantie' geeft tips om het risico van een voedselvergiftiging te beperken. Want vooral in warme landen met andere hygiënische omstandigheden, is het risico op een voedselvergiftiging of voedselinfectie groter dan thuis. Het informatiepakket gaat vergezeld van een koeltas om de boodschappen veilig thuis te brengen. Bacteriewijzer
Warenklachtenlijn
Heeft u klachten, twijfels of vragen over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op deze website of via het gratis telefoonnummer 0800 0488.

Meer informatie:
Vraag een informatiepakket aan bij het Voedingscentrum webdossier campylobacter webdossier enterobacter sakazakii