Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
28 juni 2004
VROM neemt adviezen van burgers over leefbaarheid van wijken over

Het ministerie van VROM zal adviezen van burgers inpassen in zijn beleid voor de leefbaarheid van wijken. Dit blijkt uit een reactie van het ministerie op de adviezen over "Leefbaarheid en stedelijke vernieuwing" van het Burgerplatform VROM. Deze reactie is door de Directeur-Generaal Wonen Bertram, namens minister Dekker, aan het Burgerplatform overhandigd.

Nieuw beleid
VROM beschouwt de adviezen van het Burgerplatform over leefbaarheid en stedelijke vernieuwing als ondersteuning van zijn beleid. Bovendien inspireren de adviezen VROM tot beleidsintensiveringen en aanvullend beleid. Zo gaat het ministerie werken aan een soort apk-keuring om verloedering van wijken tijdig te signaleren. Daarnaast gaat VROM een methode ontwikkelen om te laten zien wat corporaties kunnen doen en wat ze werkelijk realiseren. Tot slot komt het ministerie met een publicatie over voorbeeldprojecten van 'overgangsgebieden' tussen wijken, om stedenbouwkundigen te inspireren hier extra creativiteit aan te besteden om 'kruisbestuiving tussen wijken te bevorderen'. In haar adviezen geeft het Burgerplatform vooral aan dat burgers meer betrokken moeten worden bij veranderingen in wijken. Het blijkt dat mensen het gevoel hebben dat over hun hoofden heen besloten wordt, zonder met hun wensen rekening te houden. Het Burgerplatform heeft de adviezen op 17 april 2004 aan minister Dekker overhandigd. Zij was zeer enthousiast over de adviezen en liet in een eerste reactie weten zich gesteund te voelen in haar beleid. Het ministerie van VROM zal over de adviezen een publicatie maken die aan gemeenten, corporaties, huurders- en bewonersorganisaties zal worden aangeboden. Burgerplatform
Het Burgerplatform maakt deel uit van het VROM Stimuleringsprogramma Beleid met Burgers. Dit programma is in 2002 op verzoek van de Tweede Kamer gestart en heeft als doel het beleid van VROM beter te laten aansluiten op wat burgers beweegt. Daarvoor betrekt het ministerie burgers bij het ontwikkelen van beleid. Het eerste Burgerplatform adviseert VROM over leefbaarheid en stedelijke vernieuwing met als context de problematiek die in de zogenaamde 56 prioriteitswijken in de grote steden speelt. Intussen is het tweede Burgerplatform van start gegaan dat VROM in september over 'Prioriteiten in de Handhaving' zal adviseren. Meer informatie over het Burgerplatform is te vinden op www.vrom.nl/burgerplatform. Hier is onder andere de reactie van VROM op de burgeradviezen over 'Leefbaarheid en Stedelijke Vernieuwing' te downloaden.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18103 )