European Commission

P/04/65

Brussel, 26 mei 2004

9862/04 (Presse 175)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Darfour (West-Sudan)

De Europese Unie is ingenomen met het besluit van de regering van Sudan om de beperkingen voor de humanitaire hulpverleners die naar Darfour reizen op te heffen. De EU spreekt de hoop uit dat de Sudanese autoriteiten dit besluit spoedig zullen uitvoeren en dat de humanitaire organisaties ongehinderd toegang tot Darfour zullen krijgen.

De Europese Unie is ernstig verontrust door het recente verslag van de waarnemend Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in de regio Darfour. De Europese Unie dringt er bij de Sudanese regering op aan de acties van de Janjaweed-milities in Darfour publiekelijk te veroordelen en de milities onder haar controle te brengen. Het is de taak van de Sudanese regering om de lokale bevolking en de ontheemden daadwerkelijk te beschermen tegen grove misbruiken door gewapende groepen. De EU is verheugd over de instelling door de Sudanese regering van een onderzoekscommissie die de mensenrechtenschendingen door gewapende groepen in Darfour moet onderzoeken en verwacht dat de bevindingen van de commissie snel tot maatregelen zullen leiden.

De Europese Unie prijst het werk van het Bureau voor de cordinatie van humanitaire aangelegenheden (OCHA) van de Verenigde Naties waardoor de aandacht op de humanitaire crisis in Darfour kon worden gevestigd; zij is vastbesloten met de Verenigde Naties samen te werken om ondervoeding, ziekten en de dreigende hongersnood in Darfour te bestrijden. De EU verwelkomt het besluit van het OCHA om op 3juni in Genve een donorenvergadering bijeen te roepen en zal daar als volwaardige partner aan deelnemen.

De EU spreekt haar volledige steun uit voor het werk van de Afrikaanse Unie (AU) om een staakt-het-vuren-commissie en een toezichtmechanisme voor de regio Darfour op te richten. DeEUdringt er bij alle partijen met klem op aan volledig met de AU samen te werken en aan de geplande cordinatievergaderingen deel te nemen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije en Roemeni, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albani, Bosni en Herzegovina, Kroati, Servi en Montenegro en de voormalige Joegoslavische republiek Macedoni, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/ E-mail: press.office@consilium.eu.int