Ingezonden persbericht


Nitel opent inschrijving Telemedicine Stimuleringsprijs 2004

Persbericht van Nitel - Nederlands Instituut voor Telemedicine

Den Haag, 28 juni 2004 - Nitel opent vandaag de inschrijving voor de Telemedicine Stimuleringsprijs 2004. Het doel van de prijs is het stimuleren van telemedicine toepassingen in het bestaande zorgaanbod.

Het is de derde keer dat de Telemedicine Stimuleringsprijs wordt uitgereikt. Dit jaar wordt deze aanmoedigingsprijs mogelijk gemaakt door PinkRoccade Healthcare. Deze keer is de prijs bestemd voor een ict-toepassing die transmuraal inzetbaar is en landelijk uitgerold kan worden. De prijs wordt uitbetaald in consultancy- en ontwikkelingsuren en vertegenwoordigt een waarde van ¤ 15.000,--.

De inzendingen worden onder meer beoordeeld op de centrale positie van de patiënt en een betere communicatie tussen de patiënt en de zorgverlener, de betrokkenheid van meerdere zorgpartijen, waaronder het ziekenhuis, het gebruik van een elektronisch medisch- of patiëntendossier, de mogelijkheid om de inzet van het resultaat in het primaire zorgproces op efficiëntie te meten en de mate waarin een reëel vergoedingsmodel mogelijk is. De volledige set van criteria en een deelnameformulier is te vinden op info@nitel.nl.

De termijn voor inzendingen sluit op maandag 6 september 2004. Een vakkundige jury onder voorzitterschap van Johan G. Beun beoordeelt de inzendingen. De jury nomineert drie projecten voor de prijs. Een publieksstemming beslist welk project de prijs in de wacht sleept. Het Comité van Aanbeveling bestaat uit mevrouw drs. I. van Bennekom (directeur NPCF), drs. G.J. van Boven (directeur NICTIZ), drs. W.J. Deetman (voorzitter EPN) en prof.dr.ir. Th. de Vries (Universiteit Twente). Zij steunen de prijs op persoonlijke titel.

De Nitel Telemedicine Stimuleringsprijs wordt in oktober 2004 uitgereikt. Via info@nitel.nl kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de gebeurtenissen rond de telemedicineprijs.

Telemedicine is het op afstand toepassen van zorgdiensten met gebruikmaking van ict, gericht op het primaire zorgproces. Nitel stimuleert telemedicine omdat het een bijdrage levert aan een kwalitatief betere zorg en de patiënt centraal stelt. Telemedicine kan in alle fasen van het zorgproces een rol spelen, van preventie en tele-diagnose tot behandeling en tele-thuiszorg. Omdat telemedicine projecten het zorgproces centraal stellen is de patiënt, veel meer dan nu het geval is, in staat zijn eigen zorgproces te sturen. Telemedicine levert bovendien een directe bijdrage aan het oplossen van knelpunten in de zorg. Doordat nieuwe werkvormen als tele-monitoring en tele-diagnose mogelijk zijn, komt er bijvoorbeeld meer arbeidscapaciteit in de zorg ter beschikking. Omdat de patiënt in staat is meer zelf te doen nemen de wachtlijsten af.

Het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) draagt bij aan het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg door de invoering en het gebruik van telemedicine toepassingen te versnellen. In het Nitel participeren kennis- en ervaringsdeskundigen uit de gezondheidszorg (waaronder patiënten en zorgverleners), het ict-bedrijfsleven, wetenschap, politici en beleidsmakers. Het Nitel brengt kennis en ervaring op telemedicine terrein samen, organiseert thema-bijeenkomsten, publiceert en steunt projecten en initiatieven. Nitel is onderdeel van EPN ­ Platform voor de Informatiesamenleving.

------------------------------------------