---

Nieuwsberichten
---

Machtsoverdracht in Irak

28-6-2004 12:12:00

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben de coalitieautoriteiten maandag (28 juni) de macht overgedragen aan de Iraakse interim-regering. De overdracht stond gepland voor woensdag, maar is op verzoek van de nieuwe Iraakse premier Iyad Allawi vervroegd.

De Amerikaanse bewindvoerder Bremer, die de coalitieautoriteiten dertien maanden leidde, zal Irak later op de dag verlaten. De kersverse Iraakse premier Allawi noemde de machtsoverdracht een historisch moment. Hij liet weten dat de nieuwe interim-regering vandaag en morgen nieuwe maatregelen zal aankondigen om de veiligheidssituatie in het land te herstellen.

De interim-regering regeert formeel vanaf 28 juni. De nieuwe premier Iyad Allawi is een sjiiet. De president is sjeik Ajil Ghazi al-Yawar, een soenniet uit Mosul. Het kabinet bestaat uit 31 ministers.

Vanmiddag vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven de hoofdmacht van SFIR 4 naar Irak. In totaal leveren 1350 militairen een bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit in de provincie Al Muthanna in het zuidoosten van Irak. Nederland levert sinds augustus 2003 een bijdrage aan SFIR.

Nieuws Nieuwsberichten