VERENIGING VAN MILIEUKUNDIGEN

Emissiehandel maakt valse start

Met ingang van 1 januari 2005 starten de EU-landen met de handel in CO2-emissierechten. De emissiehandel maakt een koppeling mogelijk tussen ecologische én economische doelen. Helaas dreigt het nieuwe instrument een valse start te maken, waarschuwt Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Vereniging voor Milieukundigen (VVM).

Emissiehandel plaats alle Europese bedrijven op een vergelijkbare wijze voor de uitdaging van 'betalen voor vervuiling' of 'investeren in verbeteringen'. Het instrument is concurrentieneutraal en kosteneffectief. Een eigen interpretatie van de EU-lidstaten lijkt de mogelijkheden van het nieuwe instrument bij voorbaat de nek om te draaien, waarschuwt Feenstra in het opinieblad ArenA van de VVM. Zo plaatst Frankrijk de gehele chemie buiten het systeem. België doet dit deels, terwijl Duitsland en Oostenrijk energieproducerende verbrandingsinstallaties vrijstelling verlenen. Feenstra constateert dat door dit 'geritsel' emissiehandel in de praktijk uitdraait op een farce. Nederland heeft bijvoorbeeld een lijst opgesteld met maar liefst tweehonderd CO2-uitstotende bedrijven, terwijl Frankrijk niet verder komt dan veertig stuks.

Volgens het voormalig lid van de Tweede Kamer dreigt deze gang van zaken het brede draagvlak voor emissiehandel ernstig te schaden. De nationaal-egoistische uitleg van de lidstaten verhindert een transparante markt, waardoor de daadwerkelijk handel in vervuilende lucht uit zal blijven.