Gemeente Amsterdam

Zilveren medaille van de stad Amsterdam uitgereikt 28 juni 2004 - Eveline Papa

Op zaterdag 26 juni heeft wethouder Frits Huffnagel namens het college van Amsterdam de zilveren medaille van de stad Amsterdam uitgereikt aan de heer Dick Ernst Claassen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van de `Vrienden van het Gemeentearchief Amsterdam'. Claassen, die in 2003 afscheid nam van het Archieffonds, werd op deze bijeenkomst geëerd voor zijn vele inspanningen voor het Gemeentearchief.

De heer Claassen heeft het initiatief genomen om het Archieffonds op te richten. Het fonds is nog steeds in beheer bij het Gemeentearchief. De vergoedingen die het fonds krijgt voor het gebruik van stukken uit het Gemeentearchief worden gebruikt om de historische collectie binnen het Gemeentearchief uit te breiden. In 1987 is de `Stichting Vrienden van het Archieffonds', waarvan Claassen tot 2002 voorzitter was, opgericht. Deze stichting heeft zich jarenlang ingezet om het Gemeentearchief onder bredere aandacht te brengen. Inmiddels zijn er 200 `Vrienden van het Gemeentearchief', de zogenaamde Poorters, en is de `Stichting Vrienden van het Archieffonds' in 2002 opgeheven. Belangrijk doel van de Poorters is om de functie van historisch documentatiecentrum die het Gemeentearchief ook heeft, voor alle Amsterdammers en geïnteresseerden uit te breiden en onder brede aandacht te brengen. Mede met het oog op de aanstaande verhuizing naar het gebouw `De Bazel'. De heer Claassen heeft zich, behalve voor het Gemeentearchief, op meer fronten voor Amsterdam ingezet. Zo heeft hij ook jarenlang de rol van Sinterklaas gespeeld.

De zilveren medaille wordt uitgereikt aan diegenen die zich voor de stad buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen.

Pb-126

© Gemeente Amsterdam