Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
59 Vragen van de heer G.H. Abrahamse
(ingekomen 28 juni 2004)

Om de veiligheid en de veiligheidsgevoelens in de wijk Kanaleneiland te vergroten heeft het Openbaar Ministerie (OM) medio 2002 het eerste Justitie in de Buurt (JiB) kantoor geopend. Dit JiB kantoor draagt er aan bij dat strafbare feiten gepleegd in Kanaleneiland snel, effectief en op locatie worden afgedaan. Het JiB is tot stand gekomen in goede samenwerking ('Utrecht Veilig! Dat doen we samen') tussen onder meer politie, OM, gemeente en hulpverleningsinstanties.

In het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 26 juni jl. wordt gemeld dat het OM recent heeft besloten de zittingen van het JiB kantoor te verplaatsen naar het Paleis van Justitie aan het Vrouwe Justitiaplein.

De aanleiding daartoe was ingegeven door een tweetal incidenten die bedreigend waren voor de dienstdoende Officier van Justitie en het OM niet meer in zou kunnen staan voor de veiligheid van deze functionarissen.

Dit brengt de VVD fractie Utrecht tot de volgende vragen:

1. Is het bericht in het Utrechts Nieuwsblad dat de zittingen van het OM niet meer plaatsvinden in het JiB kantoor juist?

2. Zo ja, waarom is de gemeenteraad niet eerder op de hoogte gesteld rond de problemen van de zittingen op het JiB kantoor?

3. Heeft overleg en afstemming plaatsgevonden over het verplaatsen van de zittingen met politie, gemeente en andere hulpverleners die op het JiB kantoor werken (Stichting reclassering Nederland, Bureau Jeugdzorg, Bureau HALT, Bureau Slachtofferhulp en Raad voor de Kinderbescherming)?

4. Welk standpunt hebben de korpschef en de korpsbeheerder daarbij ingenomen?

5. Bent u met de VVD van oordeel dat het "wegvluchten" van het OM uit de wijk bepaald niet helpt om de veiligheid en vooral de veiligheidsgevoelens van de bewoners van Kanaleneiland te vergroten?

6. Indien vraag vijf positief wordt beantwoord, welke actie gaat u ondernemen om de zittingen weer op locatie te laten plaatsvinden en niet te zwichten voor terreur (Nb het JiB ligt pal naast het politiebureau Marco Pololaan)?

7. Vindt u dat door het eenzijdig verplaatsen van de zittingen de samenwerking op veiligheidsgebied 'Utrecht Veilig! Dat doen we samen' in een ander licht komt te staan?

Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 3 augustus 2004)

De hoofdofficier heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het OM-personeel. In die zin is de beslissing zittingen tijdelijk te verplaatsen naar het gerechtsgebouw een interne bedrijfsmatige beslissing van het Openbaar Ministerie geweest. Een beslissing die het Openbaar Ministerie zelfstandig kon nemen. De perspubliciteit, op basis van vrije nieuwsgaring, is de interne berichtgeving naar de ketenpartners voor geweest. Gelet op de ketensamenwerking, ook in ' Utrecht Veilig: dat doen we samen', is dat te betreuren.

1. Ja, het klopt inderdaad dat de zittingen tijdelijk zijn verplaatst van het Justitie in de Buurtkantoor naar het Gerechtsgebouw.

2. Het Openbaar Ministerie heeft deze kwestie niet eerder voorgelegd aan de gemeente.

3. Zie antwoord op vraag 2. Het OM heeft vooraf alleen met die justitiepartners die een rol vervullen bij dergelijke zittingen overleg gehad.

4. De korpschef en korpsbeheerder hebben ontstemd gereageerd dat zij hierover niet zijn geïnformeerd en achteraf hebben moeten vernemen dat het Openbaar Ministerie dit besluit had genomen.

5. Alhoewel alleen de zittingen zijn verplaatst naar het gerechtsgebouw (het Justitie in de Buurtkantoor wordt nog steeds voor 100% bemenst door het openbaar ministerie), is het college is van mening dat dit geen goed signaal is en voorkomen had kunnen worden als er vooraf overleg had plaatsgevonden.

6. Een dergelijke publieksfunctie is zonder adequate beveiliging op de locatie niet goed mogelijk, vergelijkbaar met de publieksfunctie van bijvoorbeeld de Sociale Dienst en Burgerzaken. Over een oplossing vindt inmiddels overleg plaats met de politie van het district Marco Polo. Na het zomerreces - een periode waarin weinig tot geen zittingen op de rol staan - zullen naar verwachting per september de zittingen in het Justitie in de Buurtkantoor weer worden hervat.

7. Neen, met het Openbaar Ministerie zijn inmiddels afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen.


---- --