Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

André Kuipers bezoekt basisschool voor mooiste brief aan de toekomst

Scholier Nagel Silva wint KidsPlanet schrijfwedstrijd

Amersfoort, 28 juni 2004 - ESA-astronaut André Kuipers bezocht vandaag de basisschool Sharbat Gula, verbonden aan het asielzoekerscentrum in Papendrecht. De twaalfjarige leerling Nagel Silva is de winnaar van de wedstrijd 'Schrijf een brief aan de toekomst' van kindersite KidsPlanet van Planet Internet. Nagel uit Angola schreef de mooiste brief over het Nederland van nu voor aardbewoners in het jaar 2500. André Kuipers nam vandaag Nagels brief én die van zijn medeleerlingen in ontvangst op hun basisschool in Papendrecht.

Met de wedstrijd 'Schrijf een brief aan de toekomst' wil KidsPlanet een beeld krijgen van wat kinderen nu bezighoudt. Tot eind mei konden kinderen via www.kidsplanet.nl meedoen aan deze wedstrijd met als hoofdprijs: een ontmoeting met André Kuipers, die als astronaut verbonden is aan het European Space Agency (ESA). De deelnemers moesten een brief schrijven over hun leven aan een persoon die over 500 jaar in Nederland leeft. Bijvoorbeeld aan de minister-president van Europa, een jongen of meisje of de koningin van Nederland in het jaar 2500. Alle ingezonden brieven worden op een cd-rom gezet, die wordt bewaard op de permanente ruimtevaarttentoonstelling Space Expo in Noordwijk.

Positieve levenshouding
Volgens de jury zijn de mooiste brieven geschreven door de leerlingen van basisschool Sharbut Gula. Van hen heeft Nagel Silva de allermooiste brief geschreven, waarmee hij winnaar is van de ontmoeting met André Kuipers. In zijn brief aan de toekomst beschrijft hij zijn vlucht uit Angola met zijn moeder en zijn onzekere leven in asielzoekerscentra in Nederland. Ondanks zijn tragische verhaal straalt zijn brief een positieve levenshouding uit. Nagel heeft veel vrienden in Nederland, wil graag een vrouw trouwen met blond of bruin haar én profvoetballer worden.

Ontmoeting met André Kuipers
André Kuipers bezocht Nagel en zijn medeleerlingen vandaag op hun school. Zij lazen hun brieven aan hem voor en de ESA-astronaut vertelde wat zijn visie op de toekomst is: "Ik hoop dat de problemen die we nu hebben, zoals oorlog en conflicten, opgelost zijn. Het gekke is dat niemand oorlog wil en toch gebeurt het. Ook hoop ik op een goede voedselverdeling gezien de bevolkingsaanwas, want mensen in de ruimte laten wonen is geen oplossing. Verder hoop ik dat we met nieuwe technieken de aarde schoner kunnen maken." Kuipers beantwoordde ook vragen van kinderen over zijn ruimtereis en deelde handtekeningen uit.

Over KidsPlanet
KidsPlanet is een internetsite voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Met deze kindersite (www.kidsplanet.nl) biedt Planet Internet een veilige internetomgeving voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De site sluit nauw aan bij de internetwensen en belevingswereld van kinderen en biedt hun een veilige en vertrouwde internetomgeving.
Kinderen kunnen via www.kidsplanet.nl hun brieven aan de toekomst nog tot 1 augustus mailen. Ze worden dan, net als de brief van Nagel, op de site gezet en op de cd-rom die over twee maanden in het Space Expo komt te liggen.

---



Ingezonden persbericht