Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Milieufederatie wenst minder ruimte voor Schiphol en voor bollenteelt

Zaandam, 28 juni 2004 ­ De Milieufederatie Noord-Holland hekelt in haar commentaar op de nota Ruimte van het kabinet de landhonger van Schiphol. Nu reeds domineert de luchthaven een groot deel van de ruimte en de leefkwaliteit in de Randstad en die invloed dreigt alleen maar groter te worden.
Ook heeft de Milieufederatie er bezwaar tegen dat het rijk aan de bloembollensector vrijbaan wil geven in landbouwontwikkelingsgebieden. Het landschap dreigt daardoor het kind van de rekening te worden.

Het rijk kiest voor verdubbeling van het aantal passagiers op Schiphol. De economie van de luchthaven krijgt voorrang op andere maatschappelijke belangen zoals ruimte voor wonen en leefkwaliteit. Door gemeenten te verbieden huizen te bouwen in en nabij de 20 Ke-zone (een geluidsgrens), wordt een gebied van vele honderden vierkante kilometers rond schiphol ongeschikt voor nieuwbouw. Wie in de Randstad werkt en wil leven, wordt dan gedwongen veel verderop te gaan wonen. Dit verergert de dagelijkse files en belemmert de bereikbaarheid.
Bovendien wijst de Milieufederatie erop dat nu reeds omwonenden in een grote cirkel rond Schiphol last ondervinden van lawaai, gevaar en ongezonde lucht. De Milieufederatie pleit voor trendbreuk: Schiphol ­op-de-huidige-plek mag niet langer klakkeloos doorgroeien en er moet ook rekening gehouden worden met de andere belangen van de Randstedelingen.

Het rijk wil tevens speciale gebieden aanwijzen waar extra ruimte wordt geboden aan bloembollentelers. De achterliggende gedachte is dat de nadelige effecten van de bollenteelt op water, bodem en landschap, door ze uit te smeren over grotere gebieden, verdund worden. De Milieufederatie gelooft hier niet in omdat de aan te wijzen gebieden ­ Kennemerland en twee gebieden in de Kop van Noord-Holland ­ nu reeds volop in gebruik zijn door bollentelers. Er kan niets meer bij en van verdunning van de milieubelasting zal al helemaal geen sprake meer zijn. Eerder vreest de Milieufederatie wildgroei van bollenschuren, opslag- en verwerkingsgebouwen en extra vrachtvervoer. Dat soort economische activiteiten wenst de Milieufederatie geconcentreerd in bloembollen-agribussines parken. De reactie van de Milieufederatie Noord-Holland op de nota Ruimte gaat ook nog in op de bescherming van de Wijkermeerpolder, de onwenselijkheid van een A6-A9-verbinding, de toekomst van het Noordzeekanaalgebied, het behoud van het IJmeer en de Bloemendalerpolder en de wenselijkheid van oostwaartse uitbreiding van Almere.

____________________________________
Voor meer informatie (