Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Grave, 28 juni 2004

Nieuw op internet: kennispunt over musiceren met een visuele handicap

Voor iedereen die op zoek is naar informatie over musiceren met een visuele handicap is er nu het Platform Musiceren. Naast een kennispunt is het een ontmoetingsplaats voor muziekdocenten, mensen die slechtziend of blind zijn, hun omgeving, activiteitenbegeleiders en andere geïnteresseerden. FNB wil met dit platform voor mensen met een visuele handicap de drempel verlagen om te gaan (of te blijven) musiceren. U vindt het op www.anderslezen.nl in de rubriek Trefpunt.

Het Platform Musiceren bevat nieuws, een agenda, tips, bestanden en een forum. U vindt er verder een zoekgids met websites en een adressenlijst van muziekdocenten. Ook is er achtergrondinformatie over de mogelijkheid om bladmuziek door FNB te laten vergroten of om te zetten in braille en gesproken vorm. Wie bij het gebruik van Braille- of Gesproken Bladmuziek tegen een probleem aanloopt kan dit voorleggen aan één van de Vraag & Antwoord Teams. Ook muziekdocenten en andere geïnteresseerden kunnen vragen stellen. Deze worden beantwoord door visueel gehandicapte musici die veel ervaring hebben met beide leesvormen.

Het platform wordt verzorgd door FNB. Om het actueel te houden zijn wij altijd op zoek naar nieuwe berichten, data van cursussen, tips over bijvoorbeeld Gesproken Bladmuziek of tips voor docenten. Bovendien willen wij de lijst met adressen van muziekdocenten uitbreiden. Mensen die blind of slechtziend zijn, kunnen dan heel eenvoudig een leraar in de buurt vinden die ervaring heeft met het lesgeven aan visueel gehandicapten, of zich daarin wil verdiepen. Kent u zo'n leraar? Laat hem of haar dan contact opnemen met Marjan Cornelis, de beheerder van het platform, e-mail: redactie-musiceren@anderslezen.nl, telefoon (0486) 486 178. Wanneer u zelf nuttige informatie heeft, vergeet dan niet om het ons te melden!

FNB biedt nog meer: de 'Inleiding tot het lezen van het Braille Muziekschrift' wordt u op verzoek gratis toegestuurd. Deze methode is een must voor gebruikers van Braillebladmuziek en voor iedere muziekdocent! Het is niet alleen een gemakkelijk leermiddel, maar kan ook als naslagwerk worden gebruikt. Het bevat de meest voorkomende muziektekens voor zowel beginners als gevorderden, met een beknopte uitleg over hun gebruik. U kunt dit boek in gedrukte vorm of in braille bestellen bij FNB, telefoon: (0486) 486 486. Daar kunt u ook terecht voor informatie over de dienstverlening Bladmuziek in aangepaste leesvormen en het aanvragen van de uitgebreide brochure.

FNB is de Anders Lezen Bibliotheek die lectuur en informatie toegankelijk maakt voor mensen met een visuele of andere leeshandicap. Naast de dienstverlening Bladmuziek in aangepaste leesvormen is FNB verantwoordelijk voor gesproken kranten, tijdschriften, boeken en studie- en vaklectuur in verschillende leesvormen (vergroot, braille, gesproken en digitaal). Digitale boeken, kranten en tijdschriften zijn leverbaar via onze uitgebreide internetservice www.anderslezen.nl.

Noot voor de redactie (