Time : 2:05:22 PM
Date : Monday, June 28, 2004
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

Het Rekenhof publiceert een onderzoeksverslag over de gerechtelijke navordering van de RSZ-bijdragen.

Het Rekenhof heeft de doeltreffendheid en de doelmatigheid onderzocht van de procedure van gerechtelijke navordering die de RSZ gebruikt om de bijdragen in te vorderen die de werkgevers niet hebben betaald.

In het algemeen is het beheer van de gerechtelijke navordering nog onvoldoende gericht op de duur van de procedures, de geïnde sommen en de gemaakte kosten. Belangrijke tekortkomingen in de beheersinformatie en leemten in de bestuursovereenkomst tonen dat aan.

In 80 % van de gevallen is er een gerechtelijke uitspraak binnen drie maanden nadat de zaak aan een advocaat is toevertrouwd. Toch blijven veel procedures meerdere jaren hangende. De RSZ heeft gemiddeld bijna drie maanden nodig om vast te stellen dat de werkgevers de betalingsmodaliteiten toegekend door een vonnis of een afbetalingsplan niet nakomen. Bovendien zorgen de tekortkomingen in het beheer van de dossiers van gerechtelijke navordering voor een aanzienlijke verlenging van de invorderingstermijnen. Die tekortkomingen, waarvan het belang niet kwantitatief kon worden ingeschat omdat de gegevens van onvoldoende kwaliteit zijn, wijzen erop dat de procedure onvoldoende onder controle is.

Daarnaast zou de RSZ moeten nagaan of ze de wettelijke procedure van het dwangbevel kan gebruiken. Die stelt de RSZ ervan vrij zich tot de rechtbanken te wenden.

De aanbevelingen van het Rekenhof slaan voornamelijk op het beheersinformatiesysteem en de bestuursovereenkomst, om er sturings- en beheersinstrumenten van te maken die de hele procedure omvatten en die de uitvoering van de doelstellingen kunnen opvolgen. Het Rekenhof beveelt ook aan het gehele internecontrolesysteem opnieuw te bekijken. Een interne-auditdienst zou daarbij over de risicobeheersing moeten waken.

Het verslag kan besteld worden bij het Rekenhof of geraadpleegd worden op zijn website.

Contact:
Karl Hendrickx
Tel. +32 2 551 89 90

http://ccrek.be'>http://ccrek.be