Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 28 juni 2004

ICT vervangingsvraag staat nog altijd onder druk

Circa 20% van de Nederlandse zakelijke markt verwacht een daling in het ICT budget voor de komende twee jaar. Deze organisaties geven aan huidige ICT projecten stop te zetten en benodigde vervangingsinvesteringen uit te stellen. Dit blijkt uit de recente ICT Upgrade & Innovatie Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview.

Hardware: achterstallig onderhoud op PC's het hoogst Bijna 40% van de PC's is meer dan drie jaar oud, dit terwijl de gemiddelde vervangingstermijn drie tot vier jaar is. Storingen zijn aan de orde van de dag en onderhoud en beheer drukt zwaar op ICT budgetten. Een derde van de markt vindt deze kosten veel te hoog.

Wat servers betreft blijkt duidelijk dat 2003 een goed jaar is geweest voor de servermarkt. Circa 80% van de servers is aangeschaft in 2000 of later. Hiervan is een aanzienlijk gedeelte in 2003 aangeschaft. De tevredenheid met de huidige functionaliteit en capaciteit is ruim voldoende.

Hoog software migratie potentieel
Bijna 70% van de organisaties verwacht binnen een jaar geheel of gedeeltelijk te migreren naar een nieuwer PC besturingssysteem. Zo'n 20% van de PC's in de zakelijke markt draait nog altijd op oudere systemen, zoals Windows '95. XP wordt als goed alternatief gezien.

Op het gebied van bedrijfsapplicaties is er hoop. 80% van de organisaties die een upgrade noodzakelijk acht, geeft aan dit binnen 1 jaar te realiseren. Dit geldt vooral voor ERP applicaties en in mindere mate voor CRM systemen. De budgetomvang vormt hierin wel een knelpunt. Ook de gebruikte financieel administratieve systemen zijn vaak verouderd en leiden tot inefficiency. Deze markt wordt gedomineerd door Exact.

Kansen voor externe dienstverleners
Ondanks de beperkte budgetten is er een sterke behoefte aan vernieuwing in ICT infrastructuren. Door beperkte mankracht op IT afdelingen is ondersteuning van externen een noodzaak. Kosten zijn, naast expertise, voor organisaties leidend bij het selecteren van een externe dienstverlener. Getronics, Atos Origin en Centric worden overwogen bij migratietrajecten.