CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak kritisch over WMO

Bij de vandaag gehouden hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft bestuurder Leon Vincken namens CNV Publieke Zaak aandacht gevraagd voor de positie van het personeel in de huishoudelijke zorg (90.000 werknemers).

Bij de invoering van deze wet wordt de huishoudelijke zorg niet meer betaald uit de wet AWBZ, maar krijgen de gemeenten de uitvoering van onder andere de huishoudelijke zorg in handen (per 1 januari 2006). Volgens de bond is er geen garantie dat de gemeenten het geld ook aan de huishoudelijke zorg gaan besteden. Dit is slecht voor cliënten en betrokken werknemers. CNV Publieke Zaak vreest dat de werknemers in de huishoudelijke zorg de dupe worden van de komende concurrentie tussen thuiszorginstellingen en schoonmaakbedrijven. De gemeenten gaan straks kiezen welke organisatie het goedkoopst de huishoudelijke zorg kan leveren.

Slechtere arbeidsvoorwaarden
Nu al kondigen thuiszorgorganisaties ontslagen aan en dreigen werknemers in de huishoudelijke zorg veel slechtere arbeidsvoorwaarden te krijgen. Leon Vincken: 'Als straks thuiszorginstellingen de slag gaan verliezen met de schoonmaakbranche bij het krijgen van een contract bij de gemeente, staat de toekomst van veel thuiszorginstellingen op het spel. We hebben het dan wel over werkgelegenheid voor vele tienduizenden mensen. Ik vind overigens dat de werkgevers paniekvoetbal aan het spelen zijn door mensen nu al ontslag aan te zeggen. Daarvoor is het nog veel te vroeg.'

Het Kamerdebat over WMO vindt in het najaar plaats. In gesprekken met Tweede-Kamerleden zal CNV Publieke Zaak verder de positie van de werknemers benadrukken en aandringen op garanties voor het zittende personeel.

Gesprek met staatssecretaris Ross
Een vertegenwoordiging van CNV Publieke Zaak heeft op vrijdag 25 juni een gesprek gevoerd met staatssecretaris C. Ross-van Dorp (Volksgezondheid) over de positie van het personeel. Zij heeft uitgesproken dat de werknemers niet de dupe mogen worden van de invoering van de wet WMO. Ze is bereid een convenant met alle partijen (vakbonden en werkgevers) af te sluiten om de sociale gevolgen voor de komende jaren op te vangen. In een interview met het Magazine CNV Publieke Zaak omschrijft de staatssecretaris WMO als volgt: 'Eigenlijk zou het zo moeten gaan dat mensen uit verschillende zorgdisciplines in een wijk bij iemand aan de keukentafel gaan zitten en vragen: wat kunnen wij voor u doen? De praktijk is nu dat veel werknemers met een indicatieformulier op stap gaan. Dat willen we met de wet veranderen. Het moet dichter bij de burger komen.' Het interview verschijnt in het Magazine van 10 juli.

28 jun 04 15:45