Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-6-2004

Per 2015 komen er strengere Europese regels voor zwemwater. Dat hebben de Europese ministers van milieu vandaag in Luxemburg besloten.

Met de nieuwe Europese regels wordt de gezondheid van zwemmers in binnenwater en kustwater beter beschermd. Het huidige voorstel kent 4 klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht zwemwater. Volgens de huidige Europese regels is het risico op een maagdarminfectie 12-15%. Met de nieuwe Europese regels wordt het risico op een maagdarminfectie teruggebracht tot 2-3% voor de categorie uitstekend en tot circa 11% voor de categorie aanvaardbaar. Nederland is een voorstander van strengere normen voor zwemwater om daarmee de gezondheid van zwemmers beter te beschermen. Tegelijkertijd heeft Nederland er voor gepleit dat de nieuwe Europese regels uitvoerbaar, handhaafbaar en haalbaar moeten zijn en dat er geen disproportionele kosten moeten worden gemaakt om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren. Deze wensen zijn in het nieuwe voorstel opgenomen.

Nederland zal extra maatregelen moeten nemen om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren. Zo moeten de lozingen van ongezuiverd afvalwater en riooloverstorten verder worden teruggedrongen.
Naar verwachting zullen in Nederland 8% van de zoetwaterlocaties en minder dan 2% van de zoutwaterlocaties niet voldoen aan de strengere Europese regels in 2015. Volgens een studie van RIZA is de helft van deze locaties oplosbaar, terwijl er voor sommige locaties in bijvoorbeeld de Randmeren en IJsselmeer geen haalbare en kosteneffectieve maatregelen mogelijk zijn. Dat betekent dat daar mogelijk een zwemverbod moet worden ingesteld.
In Nederland wordt naar schatting jaarlijks 2.5 miljoen keer gezwommen. Ongeveer 100.000 mensen lopen daarbij een maagdarminfectie op.

Meer info:
Dossier Zwemwater