---

Nieuwsberichten
---

Tweede Structuurschema Militaire Terreinen

28-6-2004 16:00:00

Deel 2 en 3 van het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT-2) zijn door het kabinet vastgesteld. In het SMT-2 zijn de hoofdlijnen van het rijksbeleid voor militaire terreinen en complexen vastgelegd. Het SMT-2 volgt op het Eerste Structuurschema Militaire Terreinen (1986) en heeft een geldigheidsduur van tien jaar. De hierin vastgelegde besluiten zijn richtinggevend voor het ruimtelijk beleid van provincies en gemeenten. Het SMT-2 wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement.

In 2001 heeft de toenmalige Staatssecretaris van Defensie, H.A.L. van Hoof, samen met minister van VROM, J.P. Pronk, en de staatssecretaris van LNV, mevrouw G.H. Faber, deel 1 van het SMT-2 aan de Kamer aangeboden. Deel 1 was het ontwerpplan. Dit ontwerpplan is vervolgens onderwerp geweest van diverse inspraakrondes, ter advisering voorgelegd aan verschillende bestuurlijke overleggen en besproken in het kabinet. In deel 2 en 3 zijn de inspraakreacties, adviezen en het kabinetsstandpunt opgenomen. Belangrijkste aanpassing ten opzichte van deel 1 is dat er als gevolg van de bezuinigingen die voortvloeien uit de Prinsjesdagbrief, nog meer terreinen zullen worden afgestoten dan aanvankelijk de bedoeling was. Het gaat hierbij om het sluiten van de vliegbases Twenthe, Soesterberg en van het vliegkamp Valkenburg alsmede het buiten gebruik stellen van het cavalerieschietkamp op Vlieland en het luchtdoelartillerieschietkamp in de kop van Noord-Holland. Het besluit om de in Duitsland gelegerde brigade naar Nederland terug te halen heeft consequenties voor de oefenterreinbehoefte.

Doelstelling van het SMT-2 is het scheppen van de noodzakelijke ruimtelijke voorwaarden voor de gereedstelling en instandhouding van de krijgsmacht. Hierbij moet worden gedacht aan de benodigde infrastructuur voor huisvesting en locaties voor het opleiden en oefenen. Doelmatige benutting van het huidige ruimtebeslag (zoals oefen- en schietterreinen, kazernes en logistieke complexen), versterking van de ruimtelijke kwaliteit en verwerving van functies waar mogelijk, of juist scheiden waar nodig, zijn sleutelwoorden in het nieuwe structuurschema. Hierbij wordt een bijdrage geleverd aan het rijksbeleid op het gebied van ruimtelijke ordening natuur, milieu, recreatie en cultuurhistorie. Bij het opstellen van het SMT-2 zijn dan ook de Nota Ruimte, de Derde Nota Waddenzee, de Nota Belvedère alsmede de Prinsjesdagbrief betrokken.