Gemeente Zwolle

Actie 'Mijn fiets!' succesvol

In september 2003 hebben de gemeente Zwolle, de Politie IJsselland en de stichting Stadswachten de handen ineengeslagen en zijn gestart met de actie MIJN FIETS! Doel van de actie is vermindering van het aantal fietsendiefstallen. Wijkbewoners kunnen tot eind december 2004 gratis hun fiets laten graveren door de stadswachten. Bovendien ontvangen ze een professioneel fietspaspoort. De actie MIJN FIETS! blijkt met name onder 50-plussers een groot succes.

Zoals in meerdere grote steden kampt ook Zwolle met een stijgend aantal fietsendiefstallen. Tijd voor actie dus. De gemeente heeft vorig jaar een professioneel, machinaal graveerapparaat aangeschaft, waarmee stadswachten elke twee weken een andere wijk aandoen. Bovendien staan ze elke eerste donderdag van de maand in de binnenstad. De machine voorziet de fiets van postcode en huisnummer en geeft daarmee een uniek teken aan de fiets. Om de lak van de fiets te beschermen, zijn speciale stickers ontworpen die over de gravering geplakt worden. Ook dit stickertje laat zien dat de fiets gegraveerd is.

Succes
De actie lijkt haar vruchten af te werpen, want voor het eerst in jaren is het aantal fietsendiefstallen gedaald. Dit blijkt uit de politiecijfers. In hoeverre deze daling toe te schrijven is aan de actie MIJN FIETS! is niet bekend. Het feit dat er aandacht is voor fietsendiefstal zal zeker zijn steentje bijdragen. Gemeenten als Deventer, Winterswijk, Steenwijk, Hardenberg en Kampen hebben ook al interesse getoond voor de actie. Gezien het succes van MIJN FIETS! is het de intentie van de stadswachten om de actie in 2005 voort te zetten. Of dat in de huidige vorm gebeurt, is nog even de vraag.

50-plussers
Per middag worden er gemiddeld zo'n acht à negen fietsen gegraveerd. In totaal zijn er in Zwolle al meer dan 800 fietsen gegraveerd. Succeswijk is Zwolle Zuid. In deze wijk zijn ruim 250 fietsen voorzien van een postcode. In de wijken Aalanden en Kamperpoort is de actie (nog) niet echt aangeslagen. De mensen die het meest op de actie afkomen zijn 50-plussers. Studenten maken helaas weinig gebruik van het gratis fietsgraveren. Als extra 'wijk' is het Asielzoekerscentrum Zwolle meegenomen. Hier zijn zo'n tachtig fietsen gegraveerd. Tijdens de netwerkweek in het kader van Zwolle Kampen Netwerkstad hebben stadswachten in Kampen honderd fietsen voorzien van een postcode.

Paspoort
Op dinsdag- en donderdagmiddagen tussen 15.00 en 17.00 uur vinden de graveeracties plaats. Elke twee weken doen de stadswachten een andere wijk aan. Wijkbewoners kunnen hun fiets gratis laten graveren en krijgen een professioneel fietspaspoort mee. Hierin wordt het framenummer genoteerd, de kleur en het merk van de fiets, het model en bijzondere kenmerken. Mocht de fiets toch gestolen worden, dan kan de eigenaar een goede omschrijving geven aan de politie. Dit vergemakkelijkt de opsporing. Tot slot staan in het fietspaspoort ook tips vermeld ter voorkoming van fietsendiefstal.

Screening
De politie heeft de stadswachten de beschikking gegeven over een palmtop. Dit is een handcomputer waarin alle gegevens van aangegeven, gestolen fietsen staan geregistreerd. Tijdens hun rondes door de wijken kunnen stadswachten op deze manier direct eventuele 'verdachte' fietsen screenen. Ook dit kan opsporing van gestolen fietsen bevorderen.

www.zwolsewijken.nl
Op www.zwolsewijken.nl staat de actie MIJN FIETS! vermeld. Behalve op de door de stadswachten verspreide posters in de wijken, kunnen bewoners hier zien wanneer de actie in hun wijk is. Bovendien staan er tips ter voorkoming van fietsendiefstal. Gedurende de zomermaanden staan er geen acties gepland. Wilt u uw fiets voor de zomer nog gratis laten graveren, kijk dan op de site voor de te bezoeken wijken.