TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

28 juni 2004

Nederlander ziet Moslim niet staan
Slechts veertien procent positief over Islam

Nederlanders hebben nauwelijks contact met moslims, willen niets over de islam weten en toch denkt ruim eenderde negatief over deze bevolkingsgroep. Slechts veertien procent oordeelt positief. Een op de zes voelt zich daadwerkelijk bedreigd.

Onder Nederlanders heerst een latente angst voor moslims, blijkt uit een enquête die TNS NIPO - in opdracht van de Volkskrant - heeft uitgevoerd onder 813 autochtone Nederlanders van zestien jaar en ouder. Doel van het onderzoek is de sentimenten van autochtone Nederlanders te peilen ten opzichte van allochtonen en moslims en de gevolgen daarvan voor hun gedrag in het dagelijks leven. De ondervraagden maken vrijwel geen onderscheid tussen allochtonen en moslims. Sinds 11 september heten allochtonen moslims te zijn, blijkt uit gesprekken met islam-deskundigen.

Degenen die zich bedreigd voelen (16%), hebben vooral last van de fysieke aanwezigheid van allochtone c.q. moslimjongeren op straat. Als tweede angstbron wordt de dreiging van een terroristische aanslag door fundamentalistische moslims genoemd. Op de derde plaats komt de vrees op termijn te moeten leven naar de regels van moslims.

Personen die zeggen regelmatig contact te hebben met moslims, voelen zich minder bedreigd dan degenen die geen moslims in werk-, familie- of vriendenkring hebben. Dat contact ontbreekt totaal bij 67 procent van de Nederlanders. Ze kennen de moslims alleen van de straat of televisie. Jongeren (16 tot 34 jaar) hebben iets vaker contact met moslims. Een kwart van de jongeren heeft islamitische collega's, achttien procent van hen heeft ook moslimvrienden of
-kennissen.

De media staan sinds 11 september bol van de verhalen over de islam en moslims en in boekwinkels zijn vele aan de islam gerelateerde boeken te koop. Toch zegt 65 procent van de Nederlanders niet zo veel en zestien procent helemaal niets van deze religie af te weten. Achttien procent claimt een grote islamkennis.

Naarmate iemand meer kennis heeft van de islam, staat hij positiever tegenover moslims. Degenen die veel zeggen te weten, zijn in 28 procent van de gevallen positief. 38 procent is neutraal en 36 procent negatief. Jongeren oordelen vaker negatief (43%) dan gemiddeld en mannen (42%) zijn vaker negatief dan vrouwen (31 procent).

Opmerkelijk is dat tweederde van de Nederlanders graag wil dat hun kinderen met veel verschillende culturen in aanraking komen. Toch gaat de helft onmiddellijk verhuizen naar een blanke wijk als er te veel allochtonen in hun buurt komen wonen.

B7448 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 17 tot en met 20 juni 2004. Hierbij zijn 813 personen van zestien jaar en ouder ondervraagd (n=813).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO i.o.v. de Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).