Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 28 juni 2004


PvdA wil actieplan voor Darfur


Het PvdA-kamerlid Bert Koenders vraagt vanavond tijdens een speciale bijeenkomst van de Evert Vermeer Stichting een actieplan voor Darfur, de zwaar getroffen regio in Soedan waar hevig gevochten wordt. De Arabische milities Janjaweed, trekken gesteund door de Soedaneese regering, moordend en plunderend door Darfur.


De bijeenkomst vindt plaats maandag 28 juni om 20.00 uur in Café Dudok, Hofweg 1a in Den Haag.


Het aanblik doet denken aan de genocide in Rwanda. In Soedan worden de Afrikaanse inwoners van Darfur stelselmatig afgeslacht door de Arabische milities. Er moet snel worden ingegrepen anders dreigen 300.000 mensen te sterven.


Voor de Partij van de Arbeid is de maat vol. Nederland zal Darfur hoofdpunt moeten maken van het Europese buitenlandse beleid op 1 juli. De EU, de VS en de VN moeten keiharde druk op de Soedaneese regering uitoefenen om de milities te ontwapenen, ontheemden te beschermen en de humanitaire toegang te verzekeren. Dit moet in een veiligheidsraadresolutie, onder hoordstuk 7, worden vastgelegd. Per direct moeten voorbereidingen worden getroffen voor een NO-FLY zone en een eventuele vredesmacht om mensen te beschermen.


De discussie tijdens de EVS-bijeenkomst wordt voorgezeten door Marcia Luyten (journalist). In het panel zitten naast Bert Koenders verder Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) en Achmed Fadlalla ( Sudan Study Centre) .


Voertaal: Engels en Nederlands


Meer informatie?


Voor meer informatie kunt u contact opnemen :


Evert Vermeer Stichting: Sjoera Dikkers: 06 - 5586 2841


Bert Koenders: 06 - 18305860