MOJO CONCERTS
http://www.mojo.nl

Bird Award Special Appreciation voor Rudy van Gelder

Dit jaar kent de organisatie van het North Sea Jazz Festival de Bird Award Special Appreciation toe aan Rudy van Gelder, de bekendste opnametechnicus van Blue Note Records. Bruce Lundval, de Amerikaanse directeur van Blue Note dat dit jaar haar vijfenzestigste verjaardag viert, zal op het festival de Bird Award Special Appreciation namens Rudy van Gelder in ontvangst nemen.

Rudy van Gelder, wiens ouders vanuit Nederland naar Amerika emigreerden, wordt algemeen beschouwd als de beste opnametechnicus uit de jazzgeschiedenis. Hij is verantwoordelijk voor zo ongeveer alle opnamen van Blue Note tussen 1953 en 1967, waaronder de meest baanbrekende klassiekers uit de jazz, zoals Steamin (Miles Davis, 1956), Somethin Else (Cannonball Adderley, 1958) en Maiden Voyage (Herbie Hancock, 1965). Veel van deze albums hebben hun succes te danken aan Van Gelder. Kenmerkend voor zijn opnamen is de rijke, natuurlijke toon van ieder instrument en de duidelijke scheiding tussen hen, waardoor zelfs het kleinste geluidsdetail hoorbaar wordt. Deze opnametechniek, die nog altijd geheim is gebleven, hielp het relatief kleine Blue Note een reputatie als elite jazz label op te bouwen. Naast zijn werk voor Blue Note, waar hij tot 1967 onder contract stond, nam (en neemt) Van Gelder in zijn aan huis gevestigde opnamestudio in Englewood Cliffs ook talloze jazzklassiekers op voor vele andere labels, waaronder voor Impuls A Love Supreme (John Coltrane, 1964).

Jaarlijks worden tijdens het North Sea Jazz Festival de Bird Awards uitgereikt. De Bird Award Special Appreciation is een oeuvreprijs die door de festivalorganisatie wordt toegekend aan een artiest of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de jazz. Eerdere winnaars in deze categorie waren o.a. de Amerikaanse gitarist Pat Metheny (2003) en Joe Zawinul (2002).

De Bird Award Artist Deserving Wider Recognition wordt toegekend door een speciale jury aan een artiest die het verdient onder de aandacht van een breder publiek gebracht te worden. Eerder was al bekendgemaakt dat deze prijs dit jaar gewonnen is door de Nederlandse componist/gitarist Martijn van Iterson. Vorig jaar werd deze Bird Award uitgereikt aan de Spaanse saxofonist Perico Sambeat en in 2002 aan de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans.

28 jun 04 16:24