Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 28 juni 2004

botten bultrug naar preparateur

Vandaag is het skelet van de bultrug (Megaptera novaeangliae) die dinsdag 22 juni op Vlieland aangespoelde, overgebracht naar preparateur Chris Walen in Friesland. Het bleek toch een jong mannetje te zijn, van circa 8 meter lengte.

De walvis was op Vlieland begraven op militair terrein. Toen op 23 juni bekend werd dat het om een bultrug ging, ontstond bij EcoMare het plan om alsnog een bergingspoging te doen, teneinde het skelet en eventueel andere onderdelen te behouden. Na overleg met Naturalis en het Fries Natuurmuseum, die beide niet direct belangstelling hadden voor het skelet, heeft EcoMare aan burgemeester Van der Mark gevraagd of de walvis opgegraven en uitgebeend mocht worden om het skelet te bergen ten behoeve van de collectie van EcoMare. De burgemeester ging akkoord en regelde dat ook de militairen hun medewerking zouden verlenen. Daarna heeft EcoMare een snijploeg opgeroepen, die de bultrug op vrijdag 25 juni heeft uitgebeend. Ondanks dat het dier was versleept en begraven, is het skelet puntgaaf gebleven.

Op zaterdag 26 juni spoelde op Vlieland ook nog een potvis aan. Omdat Chris Walen toch nog op het eiland was, heeft hij ook geassisteerd bij het uitbenen van deze walvis. Vandaag arriveren dus beide skeletten bij de preparateur.

///////////////////

Nadere informatie: EcoMare, Arthur Oosterbaan, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, arthuro@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.