Politie Flevoland

Samenwerking Politiekorpsen Gooi- en Vechtstreek en Flevoland

Lelystad 28-06-2004 - Politie Gooi- en Vechtstreek en korps Flevoland gaan op een aantal terreinen nauwer samenwerken. Dit heeft de Flevolandse korpschef Pier Eringa maandagmiddag onderstreept tijdens een vergadering van het Regionaal College in Lelystad. De voornaamste reden is het delen van grote, noodzakelijke uitgaven, waarmee de korpsen geconfronteerd worden. Als relatief klein korps kun je steeds minder alles zelf doen. Op het gebied van kennis, maar ook zeker op het gebied van kosten, legt Eringa uit.

"Als korps Flevoland staan we op een aantal gebieden voor de nodige uitgaven. Aan de ene kant om te blijven voldoen aan nieuwe richtlijnen en procedures, aan de andere kant om nog beter en klantvriendelijker ons werk te doen", aldus de korpschef.

"Om die kosten in de hand te houden, mede gezien onze financiële situatie, is het goed om samen te werken met een vergelijkbaar korps. Bovendien zie je dat het meer en gebruikelijk is om in politieland samenwerkingsverbanden aan te knopen. Samenwerken kan, maar in sommige gevallen is dat ook weer helemaal niet wenselijk. Bijvoorbeeld bij gebiedsgebonden werk, waarbij het met name gaat om lokale kennis. Dat blijft onveranderd."

Oefenen

Eringa noemde vervolgens een aantal voorbeelden op van gebieden waarop wel samengewerkt gaat worden. Zo heeft Flevoland sinds eind vorig jaar de beschikking over een nieuw en modern trainingscentrum in Almere. Naast dat agenten in Flevoland daar hun beroepsvaardigheden oefenen, is er ook ruimte voor het volgen van politieonderwijs en opleidingen. Bovendien is er de mogelijkheid voor andere korpsen of hulpverleningsdiensten om een aantal ruimtes te huren. De bedoeling is dat in ieder geval korps Gooi- en Vechtstreek meer gebruik gaat maken van die faciliteiten.

Daarnaast is het zo dat Flevoland op dit moment niet de beschikking heeft over een call center om de 0900-8844 telefoontjes af te handelen, maar gekozen heeft voor een andere telefoonvoorziening. Beide korpsen hebben nu het plan opgevat dat Flevoland gebruik kan gaan maken van het call center van Gooi- en Vechtstreek, wat de bereikbaarheid en afhandeling van het landelijke telefoonnummer politie meer verbeterd.

DNA

Tot slot is er nog een verregaande samenwerking op het gebied van de technische recherche. "Politiekorpsen moeten meer en meer voldoen aan nieuwe en strenge richtlijnen. Daarnaast zijn er moderne technieken ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van DNA. En dat vraagt ook weer de nodige investeringen, die vaak erg duur zijn. Mede daarom is er al een regionale projectleider aangesteld, die onderzoek verricht in beide korpsen om na te gaan waar winst valt te halen", verklaart Eringa.