ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfondsprijzen 2004 toegekend

Cultuurfondsprijzen voor Marijke van Warmerdam, Jan Wolff, Luuc Kooijmans en Museum Simon van Gijn

Amsterdam, 28 juni 2004. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft vier oeuvreprijzen toegekend: de David Röell Prijs aan beeldend kunstenaar Marijke van Warmerdam; de muziekprijs aan Jan Wolff, musicus, programmeur en artistiek leider van Muziekcentrum De IJsbreker te Amsterdam; de prijs voor de geesteswetenschappen aan historicus Luuc Kooijmans; de museumprijs aan Museum Simon van Gijn te Dordrecht. De prijzen van elk 50.000 euro worden 11 november uitgereikt in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. De juryrapporten worden tijdens de uitreiking bekendgemaakt.

David Röell Prijs voor Marijke van Warmerdam (Nieuwer Amstel, 1959) uit Amsterdam
Marijke van Warmerdam werd onder meer opgeleid aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam. Na haar deelname aan de Biënnale in Venetië (1995) en de Documenta in Kassel (1997) heeft Van Warmerdam een succesvolle internationale carrière opgebouwd. Het oeuvre bestaat uit fotowerken, film-loops en installaties waarbinnen herkenbare situaties uit hun vanzelfsprekende context worden gelicht door vervreemdende ontwikkelingen. Vaak zijn het lichtvoetige, vrolijke onderwerpen die Van Warmerdam uitkiest voor haar werk: vliegtuigstrepen tegen een blauwe lucht, een meisje dat een handstand doet. De jury omschrijft het werk van Van Warmerdam als 'licht en toch scherp', 'prachtig betekenisloos' en 'zuiver beeldend'. De jury bestond uit Sjarel Ex, Lily van Ginneken, Stijn Huijts, Ronald de Leeuw (voorzitter), Din Pieters en Pietje Tegenbosch.

Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekprijs voor Jan Wolff (Amsterdam, 1941) uit Amsterdam
De hoornist Jan Wolff speelde in toonaangevende orkesten als het Koninklijk Concertgebouw en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij Orkest De Volharding. In 1979 nam hij het initiatief tot oprichting van Muziekcentrum De IJsbreker te Amsterdam. Onder zijn bezielende leiding is De IJsbreker uitgegroeid tot een internationaal centrum voor muziek. Dat ensembles tot bloei zijn gekomen, dat componisten een historische ontwikkeling doormaken, dat nieuw publiek is toegestroomd, is mede aan hem te danken geweest. Zestien jaar geleden begon Jan Wolff te ijveren voor een nieuwe concertzaal. Dit visionaire gebouw aan de Oostelijke Handelskade met meerdere zalen en een onderkomen voor verschillende muziekinstellingen zal in 2005 zijn deuren openen. De jury roemt Wolffs authentieke standpunten, zijn veelzijdige visie op muziek, op de rol van musici, en op het belang van een nieuwe concertzaal. Zijn gefundeerde opvattingen over muziek spelen en beluisteren, zijn en blijven van onschatbare waarde in de Nederlandse muziekcultuur. De jury bestond uit Frits Lagerwerff, Han Reiziger, Stan Rijven, Cynthia Wilson (voorzitter) en Jan Zekveld.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen voor Luuc Kooijmans (Den Haag, 1956) uit Utrecht
In de historicus Kooijmans bekroont de jury niet alleen een degelijk vakman die het aloude metier van archiefwerker kundig beoefent, maar ook een knap verteller die op grond van zijn materiaal buitengewoon interessante en toegankelijke boeken schrijft, over belangwekkende thema's als vriendschap en liefde. Hij heeft niet alleen een goede neus voor het kleine detail, voor de dagelijkse besognes, voor roddel en achterklap, maar weet daarvan het belang in te zien voor de onderwerpen van zijn boeken en weet zijn bronnenmateriaal kundig te verwerken tot een boeiend betoog, waarin de hoofdpersonen tot leven komen, met hun ambities en belangen, hun trots en vernederingen, hun liefde en vriendschap. Kooijmans laat overtuigend zien hoezeer de geschiedenis van vriendschap mede een geschiedenis is van de strijd tegen de risico's die het bestaan kenmerkten. Hij ontsluit de zeventiende eeuw op een fraaie manier, en herstelt het oude ambacht van het archiefwerk in ere; het stoffige imago hiervan verbleekt, en de geschiedenis wordt tot leven gewekt. Zo is geschiedenis interessant voor het grote publiek en dat is prijzenswaardig, vond de jury die bestond uit Christien Brinkgreve (voorzitter), René Gude, Els Kloek, Piet de Rooij en Riet Schenkeveld-van der Dussen.

Prins Bernhard Cultuurfonds Museumprijs voor Museum Simon van Gijn te Dordrecht
De Museumprijs wordt dit jaar toegekend aan een museum dat gewijd is aan één persoon. Museum Simon van Gijn is gevestigd in een patriciërshuis in Dordrecht en laat het publiek kennismaken met deze voormalige 19e eeuwse bewoner. Van Gijn wordt in het museum duidelijk gepresenteerd als een culturele figuur in Dordrecht, met nadruk op zijn rol als oprichter van de historische vereniging, als verzamelaar en samensteller van een (prenten) atlas en als bankier. In het museum bevinden zich stijlkamers, een goudleerkamer, een speelgoedzolder en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Met goed doorwrocht tentoonstellingsbeleid worden verschillende aspecten van de collectie telkens nader belicht. Er is veel oog voor educatieve projecten. De jury waardeert de zorgvuldige aanpak zeer en noemt het museum een schoolvoorbeeld van goed museaal beleid. Met een bezoek leert men Simon van Gijn, zijn nalatenschap en zijn tijd op een aangename manier beter kennen.
De jury bestond uit Judikje Kiers, Nicolette Sluijter-Seijffert, Jelle Reumer, Henk Slechte en Jules Verschuuren (voorzitter).