ABVAKABO FNV

Gevangenispersoneel luidt noodklok over bezuinigingen

De bezuinigingsvoorstellen van het ministerie van justitie op gevangenissen leiden tot onveilige situaties voor het personeel en zullen op lange termijn hun weerslag hebben op de samenleving. Dat is de strekking van een petitie van ABVAKABO FNV en de andere bonden voor gevangenispersoneel die door 4000 gevangenismedewerkers is ondertekend. De petitie wordt morgen aangeboden aan de Tweede Kamer.

Onder het motto 'gedetineerden achter de deur, dat is de teneur' geven de bonden aan het oneens te zijn met de manier waarop de minister de bezuinigingen op gevangenissen vorm wil geven. De minister wil gedetineerden een langere tijd op hun cel laten doorbrengen, minder gedetineerden aan het werk zetten en meer gedetineerden op een cel plaatsen. De maatregelen leiden volgens de vakbonden tot agressie onder de gedetineerden en hogere risico's voor de bewaarders.

De vakbonden eisen een goed en veilig werkklimaat voor de medewerkers van de gevangenissen. Ze willen een verbetering van de resocialisatie van gedetineerden. Daarvoor is meer kwalitatief hoogwaardig personeel nodig. Om de bezuinigingsdoelstellingen te kunnen halen presenteren ze een aantal alternatieven. Zo stellen ze voor dat gedetineerden juist meer in plaats van minder arbeid gaan verrichten, om zo zelf mee te betalen aan hun verblijf in de gevangenis. Ook willen ze dat het celzitten van weigerachtige boetebetalers wordt ontmoedigd.

De petitie wordt op 29 juni om 14:45 aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor justitie. Namens ABVAKABO FNV zal sectorbestuurder Elise Merlijn aanwezig zijn.


---

Wilt u meer weten over de bezuinigingsplannen bij de gevangenissen, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Elise Merlijn sectorbestuurder(06) 20 539 228 Arno Bonte voorlichter (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

28 jun 04 18:20