Openbaar Ministerie

Persberichten

OM Zutphen, 28 juni 2004

Politie correct opgetreden

Agenten van de Apeldoornse politie zijn correct opgetreden bij de aanhouding van een 40-jarige Apeldoorner op 5 februari 2004. Door het verzet van de man tegen zijn aanhouding waren de politieambtenaren gerechtigd geweld te gebruiken. Het misverstand over een mes (de man bleek MS-patiënt te zijn) kan hen niet verweten worden. Dit is de beslissing van de Hoofdofficier van Justitie in Zutphen. De uitslag is betrokken agenten en de betreffende man medegedeeld.

Op de 5e februari wilde een agent de betrokken man als bestuurder van een auto controleren, omdat hij vermoedde dat de man onder invloed van alcohol reed. Bij de aanhouding ontstond een handgemeen met deze bestuurder. De betrokken agent hoorde dat familieleden van de verdachte riepen dat hij een mes had. Hierop heeft de agent in een reactie de agressieve bestuurder een vuistslag gegeven. Hij had op dat moment een zaklamp in de hand. Mogelijk dat het effect van de vuistslag daardoor groter was dan normaal. Achteraf is pas duidelijk geworden dat de ziekte M.S. (multiple sclerose) werd bedoeld. De betrokken agent heeft dezelfde avond zijn excuses aangeboden voor dit misverstand. Ook de leiding van de politie Apeldoorn bood in dat weekend haar excuses aan.

Het onderzoek naar dit incident werd op verzoek van het OM en de districtsleiding van de politie Apeldoorn ingesteld. Het onderzoek is uitgevoerd door het Bureau Integriteit en Veiligheid, een stafdienst van het regiokorps Noord- en Oost-Gelderland, die interne onderzoeken verricht, zowel naar strafrechtelijke gedragingen als naar mogelijk plichtsverzuim.

In het onderzoek is gekeken naar het optreden van de betrokken politiemensen op straat en de afhandeling van het incident. Daarnaast heeft de Hoofdofficier van Justitie beoordeeld of het aangewende geweld door de betrokken politiemensen terecht en proportioneel was.

De uitkomst van het onderzoek is, dat de betrokken politiemensen bij de aanhouding en het aanwenden van het geweld op een juiste en correcte wijze zijn opgetreden. Door het verzet van de MS-patiënt tegen zijn aanhouding waren de politieambtenaren genoodzaakt en gerechtigd geweld te gebruiken. Het misverstand over Hij heeft (een) mes kan hen niet verweten worden. Volgens het bureau Integriteit en Veiligheid is de interne afhandeling van de zaak goed geweest en met voortvarendheid opgepakt.