Lijst Pim Fortuyn


LPF: Kamervragen kosten Staat 2,9 miljoen euro per jaar

28/06/2004 - De beantwoording van schriftelijke Kamervragen kost de Staat jaarlijks 2,9 miljoen euro. Dat heeft minister Remkes laten weten naar aanleiding van Kamervragen van de fractie van de Lijst Pim Fortuyn. De beantwoording van een enkele vraag kost volgens de minister 1750 euro. In 2003, toen in totaal 1678 schriftelijke Kamervragen werden gesteld, kwam het totaalbedrag volgens de berekening van BZK op 2,9 miljoen euro.

De beantwoording van schriftelijke Kamervragen kost de Staat jaarlijks
2,9 miljoen euro. Dat heeft minister Remkes laten weten naar aanleiding van Kamervragen van de fractie van de Lijst Pim Fortuyn. De beantwoording van een enkele vraag kost volgens de minister 1750 euro. In 2003, toen in totaal 1678 schriftelijke Kamervragen werden gesteld, kwam het totaalbedrag volgens de berekening van BZK op 2,9 miljoen euro.

De LPF wil dat Kamerleden meer discipline tonen. Ze zouden zich ervan moeten weerhouden elk krantenbericht om te zetten op Kamerpapier. De kosten zijn niet alleen torenhoog, maar die vragen veroorzaken, samen met de toenemende stroom moties en amendementen een enorme bureaucratie op de departementen, aldus woordvoerder Eerdmans.

Om het grote aantal Kamervragen terug te dringen stelt de LPF quota voor: een jaarlijks maximum van 75 vragen per fractie. De LPF-fractie stelde in 2003 overigens in totaal 48 schriftelijke vragen, terwijl kampioenvragensteller van de SP, Agnes Kant, in haar eentje goed was voor 78 vragen.