Technologie Stichting STW

15 juni 2004

Nieuwe methode verbetert industriële kwaliteitssystemen

STW-promovendus Uwe Thissen ontwikkelde een nieuwe methode om de kwaliteit van chemische producten en processen in de gaten te houden. De promovendus kan met deze methode chemische processen en de producten daaruit doelmatiger en goedkoper controleren. Uwe Thissen promoveert op 28 juni aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op deze resultaten.

De chemische industrie gebruikt vaak zogenaamde controlekaarten om de kwaliteit van producten en processen te monitoren. Op deze kaarten worden verschillende gegevens van het proces bijgehouden. Doel is om tijdig afwijkende situaties te herkennen, zoals gevaarlijke situaties of producten van mindere kwaliteit.

Uwe Thissen stelde controlekaarten op waarmee meer complexe situaties ook goed in de gaten gehouden kunnen worden. Deze complexe situaties zijn bijvoorbeeld omstandigheden waaronder de gegevens niet uit de vaak voorkomende zogeheten normale verdelingen komen of waaronder de data een niet-lineaire structuur hebben. De promovendus gebruikte onder andere neurale netwerktechnieken om deze niet-lineaire procesparameters tijdens het proces nauwkeurig te schatten.

Het bleek mogelijk om met deze methode een chemisch proces en de producten die dit oplevert op een efficiëntere en effectievere manier te monitoren. Hierdoor zijn afwijkende situaties sneller en beter op te sporen. Dit draagt bij aan de veiligheid van processen en reduceert kosten en afval.

Ook werkte de promovendus aan een methode die op een accurate manier relaties legt tussen metingen over het verloop van bijvoorbeeld een proces en de productkwaliteit. De toegepaste methode, Support Vector Machines (SVMs), was niet nieuw, maar veelbelovend en nog nauwelijks gebruikt binnen de chemische industrie.

Met de nieuwe methode was de onderzoeker in staat om beter te voorspellen wat de kwaliteit van producten zal zijn. Zo is het niet meer nodig om tijdrovende en dure productkwaliteitsmetingen in een laboratorium uit te voeren. Met de nieuwe methode is het voldoende om tijdens de productie de kwaliteit te voorspellen in plaats van deze achteraf te meten.

Meer informatie: Uwe Thissen (KUN, Analytische Chemie, inmiddels werkzaam bij bioMérieux) t: +31 (0)24 365 31 80 Promotie 28 juni, promotor mw. prof. dr. L.M.C. Buydens.
---

TOP Laatste wijziging: 07-07-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl