European Commission

IP/04/809

Brussel, 28 juni 2004

EU-onderzoek strijdt tegen hardnekkige geneesmiddelenresistentie van dodelijke virussen

Het feit dat virussen steeds resistenter worden tegen geneesmiddelen betekent dat ziekten zoals hepatitis B en C hoe langer hoe moeilijker te behandelen zijn. Er kunnen nieuwe pandemien ontstaan met onvoorspelbare gevolgen. De EU draagt dan ook ?9 miljoen bij in het ?Vigilance against Viral Resistance? (waakzaamheid voor virale resistentie)(VIRGIL) project, dat vandaag in Lyon (Frankrijk) begint. Het project start met het aanpakken van geneesmiddelenresistentie bij virale hepatitis en influenza, maar verbreedt later zijn terrein tot andere virussen. Het netwerk steunt op onderzoeks- en technologische platforms om bestaande geneesmiddelenresistentie te monitoren en op toekomstige geneesmiddelenresistentie te anticiperen. En platform monitort, test en verbetert het beheer van de resistentie tegen antivirale geneesmiddelen bij patinten terwijl een ander platform zal laten zien hoe resistentie optreedt en zal helpen bij het begrijpen van patintgerelateerde (immunologische/genetische) factoren die virale resistentie veroorzaken. Andere platforms voor geneesmiddelen en farmacologie en voor innovatie en technologie zullen het mogelijk maken te anticiperen op manieren om geneesmiddelenresistentie snel te overwinnen. Tenslotte zal een platform voor maatschappelijke impact het nut van het netwerk voor de geneeskunde en de levenskwaliteit van de patinten beoordelen. VIRGIL, gecordineerd door het Lyonese INSERM-onderzoekscentrum, verenigt 55 belangrijke Europese velddeskundidgen uit 12 landen, waaronder 7 partners uit de industrie.

?Het zware gebruik van antibiotica, vooral in ziekenhuizen, versnelt mutaties bij bacterin die geneesmiddelenresistentie veroorzaken. Hetzelfde gebeurt bij virussen wanneer op grote schaal antivirale geneesmiddelen worden gebruikt?, aldus Europees Onderzoekscommissaris Philippe Busquin. ?VIRGIL complementeert een investering in onderzoek van de EU van ?30 miljoen naar resistentie tegen antimicrobile geneesmiddelen in de afgelopen twee jaar om dit groeiende probleem aan te pakken. Via samenwerking tussen Europese academische onderzoekers, de farmaceutische industrie, clinici en volksgezondheidsinstanties zal het netwerk helpen bij het ondervangen van problemen die verband houden met resistentie tegen virale geneesmiddelen om levens te helpen sparen.?

Dodelijke ziekten: losgeslagen?

Virale hepatitis veroorzaakt chronische leverziekte, inclusief levercirrose en leverkanker. Hoewel er wel een veilig en werkzaam vaccin voor hepatitis B bestaat, zijn wereldwijd meer dan 350 miljoen mensen nu chronisch met dat virus genfecteerd. Voor hepatitis C bestaat er geen vaccin en meer dan 1% van de Europeanen is drager.

Intensief klinisch gebruik van de weinige beschikbare geneesmiddelen heeft geleid tot snel opkomende geneesmiddelenresistentie van bepaalde virussen zodat deze geneesmiddelen niet langer werkzaam zijn.

Jaarlijkse epidemien van nieuwe griepstammen infecteren 5-15% van de wereldbevolking en veroorzaken tot 500.000 doden. Genetische veranderingen van het influenzavirus kunnen leiden tot ernstige wereldomspannende epidemien (pandemien), zoals de Spaanse griep van 1918 die meer dan 40 miljoen mensen doodde. Experts vrezen nu dat zich binnenkort een nieuwe pandemie kan voordoen met onvoorspelbare gevolgen. Toegang tot werkzame geneesmiddelen zal essentieel zijn in een dergelijk rampscenario. Opnieuw is het mogelijk dat het virus geneesmiddelenresistentie ontwikkelt.

EU-onderzoek spaart levens en geld

Het VIRGIL netwerk zal in staat zijn snel en betrouwbaar resistentie tegen nieuwe geneesmiddelen en de geneesmiddelengevoeligheid van opkomende virale stammen op basis van nieuwe behandelingen vast te stellen. Het netwerk beoogt aansluiting bij de antivirale geneesmiddelen producerende farmaceutische industrie in een kosteneffectief partnerschap dat zal helpen bij het zorgen voor langere toegang tot behandeling en genezing voor de patinten. Dit zal helpen bij het beheersen van de sociaal-economische last van virale resistentie, die nu een belangrijk gezondheidsprobleem vormt met hogere kosten van gezondheidszorg en geneesmiddelenontwikkeling.