---

Nieuwsberichten
---

Extra militairen naar Afghanistan

28-6-2004 19:37:00

Premier Jan-Peter Balkenende heeft maandag (28 juni) op de NAVO-top in het Turkse Istanbul meegedeeld dat Nederland extra militairen stuurt naar Afghanistan. Ons land heeft besloten de leiding te nemen over een zogeheten Provincial Reconstruction Team (PRT) in de noordelijke Afghaanse provincie Baghlan.

Het PRT heeft tot taak de Afghaanse overheid te assisteren bij het vergroten van de veiligheid en stabiliteit. Daarmee wordt de Afghaanse regering in staat gesteld haar gezag in de provincie te vergroten en wederopbouwactiviteiten mogelijk te maken. Het besluit betekent de inzet van 120 tot 150 militairen voor een periode van, in eerste instantie, één jaar. De militairen zullen grotendeels afkomstig zijn van de Groep Geleide Wapens, een grondgebonden eenheid van de Koninklijke Luchtmacht. De militairen zullen vooral contacten onderhouden op alle niveaus en met alle delen van de bevolking. Door het verkregen inzicht in de plaatselijke verhoudingen kunnen bedreigingen voor de stabiliteit in een vroeg stadium worden onderkend.

Sinds 1 april 2004 neemt de Koninklijke Luchtmacht deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) met zes Apache helikopters en ongeveer 130 militairen. De Apaches opereren vanaf Kabul International Airport. Tevens zijn op het hoofdkwartier van ISAF ongeveer 25 Nederlanders van alle krijgsmachtdelen werkzaam.

De Nederlandse militaire bijdrage aan de VN-gemandateerde en door de NAVO geleide missie ISAF ondersteunt het proces van verzoening en wederopbouw van Afghanistan.

2004-06-28 PRT in de Afghaanse provincie Baghlan Nieuws Nieuwsberichten