Ingezonden persbericht


Apple onthult 30-inch flat-panel Cinema HD Display

Display productlijn voor PowerMac, PowerBook en PC vernieuwd

Bunnik, 28 juni 2004 - Apple onthult vandaag een nieuwe serie flat-panelbeeldschermen, waaronder een nieuwe 30-inch Apple Cinema HD Display. Dit is een professioneel active-matrix breedbeeld-LCD-scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels, het grootste hoge-resolutiebeeldscherm dat ooit is gemaakt. De nieuwe serie bestaat verder uit de nieuwe 23-inch en 20-inch Cinema Display, de beste beeldschermen voor zowel creatieve professionals als professionele consumenten. In alle nieuwe beeldschermen zijn standaard twee FireWire-poorten en twee USB 2.0-poorten ingebouwd. Bovendien hebben ze allemaal de standaard-DVI-interface voor een volledig digitale verbinding met de nieuwste PowerMacs en PowerBooks van Apple, alsmede PC's met een DVI-connector. De recent aangekondigde, vernieuwde PowerMac-desktoplijn van Apple is geschikt voor aansluiting van twee 30-inch Cinema Displays, waardoor een werkvlak van 8 miljoen pixels ontstaat.

"Onze prachtige, nieuwe 30-inch Cinema Display heeft het grootste werkvlak tot nu toe. En het mooiste is dat je er zelfs twee tegelijk kunt aansluiten, zodat je over 8 miljoen pixels beschikt", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "De Cinema Displays van Apple hebben altijd al de standaard gezet voor de beste beeldschermen binnen de computerindustrie. Ons nieuwe 30-inch beeldscherm betekent weer een enorme stap voorwaarts voor onze professionele klanten."

De nieuwe Apple Cinema Displays hebben allemaal een nieuwe aluminiumbehuizing met een smalle rand en een aluminiumvoet met scharnier zodat de gebruiker het scherm moeiteloos in de gewenste stand kan zetten. Elk beeldscherm is uitgerust met twee FireWire 400- en twee USB 2.0-poorten waarop eenvoudig extra randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een toetsenbord, muis, iPod, iSight, digitale foto- of videocamera, harde schijf, printer of scanner. De nieuwe beeldschermen ondersteunen bovendien de VESA-montagestandaard (Video Electronics Standards Association). Klanten die beschikken over de optionele VESA-montageadapterkit voor de Cinema Display kunnen hun beeldscherm overal bevestigen waar dat voor hun werk het best uitkomt.

Alle schermen uit de nieuwe beeldschermserie van Apple ondersteunen een breedbeeldverhouding (16:10): iets wat creatieve professionals die een grotere werkruimte nodig hebben zeer op prijs stellen. De 30-inch Apple Cinema HD Display heeft een resolutie van maar liefst 2560 x 1600 pixels, terwijl de 23-inch Apple Cinema HD Display een resolutie van 1920 x 1200 pixels heeft. Beide schermen zijn geschikt voor de weergave van HD-tv-beelden (High Definition), waarbij nog voldoende schermruimte overblijft voor tools en andere vensters. De nieuwe 20-inch Apple Cinema Display, een professioneel flat-panelbeeldscherm met een resolutie van 1680 x 1050 pixels, biedt meer dan genoeg ruimte om afbeeldingen te bewerken en bovendien alle benodigde paletten op het scherm weer te geven.

De flat-panelbeeldschermen van Apple zijn ideaal voor professionals in de creatieve sector, die een nauwkeurige kleurenweergave nodig hebben. Dankzij de ongeëvenaard brede kijkhoek tot 170 graden bieden deze flat-panelbeeldschermen een maximale kleurkwaliteit, zelfs wanneer onder een hoek naar het beeldscherm wordt gekeken. De flat-panelbeeldschermen van Apple bieden een breed kleurenspectrum dat over de gehele breedte consistent blijft. Deze schermen zijn dan ook gecertificeerd door SWOP Incorporated als onderdeel van ICS Remote Director, het eerste op een beeldscherm gebaseerde drukproefsysteem, dat is gemaakt voor controle van drukwerk op het scherm waaraan geen papier meer te pas komt. Deze innovatie kan leiden tot een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing binnen de drukwerkindustrie.

De 20-inch Cinema Display en de 23-inch Cinema HD Display zijn ontworpen voor aansluiting op Power Macs, PowerBooks en Windows-PC's met een DVI-aansluiting. Het geavanceerde ontwerp van de baanbrekende 30-inch Apple Cinema HD Display vereist de snelle NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL-videokaart en een Power Mac G5. De NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL-videokaart is de meest geavanceerde videokaart van dit moment en biedt de allernieuwste grafische technologie. Het resultaat is een schermweergave van filmkwaliteit en een ongelooflijke bandbreedte van 35,2 GB/sec, die zorgt voor een vulsnelheid van maar liefst 6 miljard textuurpixels per seconde. Bovendien is de NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL-videokaart de eerste kaart die twee hogeresolutie-interfaces ondersteunt door middel van twee DVI-connectors. Hierdoor kan de gebruiker twee 30-inch Cinema HD Displays op de Power Mac G5 aansluiten, met een ongekend groot schermoppervlak als resultaat.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De 20-inch Apple Cinema Display en de 23-inch Apple Cinema HD Display zijn in juli verkrijgbaar, de 30-inch Apple Cinema HD Display zal in augustus verkrijgbaar zijn. Alle beeldschermen zijn te bestellen via de Apple Store (www.apple.com/nl), en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van respectievelijk 1.499 euro (incl. BTW), 2.329 euro (incl. BTW) en 3.839 euro (incl. BTW). De NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL-videokaart is in augustus via de Apple Store (www.apple.com/nl) verkrijgbaar in maatwerkconfiguraties van de Power Mac G5 en als losse kaart voor een adviesprijs van 679 euro (incl. BTW).

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Xcode, FireWire, Power Mac, PowerBook, iPod, iSight, Apple Store en Apple Cinema Display zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com