Ingezonden persbericht


Apple geeft voorbeschouwing van nieuwe Mac OS X, "Tiger"

Nieuwe baanbrekende functies versterken Apple's positie als software-innovator

Bunnik, 28 juni 2004 - Apple geeft vandaag een voorbeschouwing van Mac OS X versie10.4 ("Tiger"). Deze vijfde versie van Mac OS X komt in de eerste helft van 2005 op de markt en zal de vooraanstaande positie van Apple als software-innovator nog verder versterken. Met Tiger doet Apple zijn naam als innovator alle eer aan. Het besturingssysteem bevat meer dan 150 nieuwe functies, zoals Spotlight, een revolutionaire manier om razendsnel te zoeken naar elk bestand, document of ander type informatie, ongeacht het programma waarin het is gemaakt; Safari RSS, een nieuwe versie van de populaire webbrowser van Apple die rechtstreeks toegang geeft tot RSS-informatie (Really Simple Syndication) op het internet; Dashboard, een verbluffende methode voor toegang tot een reeks nieuwe, aanvullende "widgets" (besturingselementen); en een nieuwe versie van iChat, het instant-messagingprogramma van Apple, nu met de allereerste audio- en videoconferentiefunctie voor meerdere personen met een schitterende 3D-interface.

"Met OS X heeft Apple de koppositie als innovator op het gebied van besturingssystemen terugveroverd, en met "Tiger" wordt de afstand met de concurrentie nog groter", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Voor al die fabrikanten die proberen ons na te doen en een vergelijkbaar besturingssysteem te ontwikkelen, wordt het nu nog moeilijker om ons in te halen."

Spotlight is de nieuwe methode van Apple om razendsnel een bestand, document of ander type informatie op te sporen, ongeacht het programma waarin het is aangemaakt. Zoals gebruikers in iTunes razendsnel nummers kunnen opzoeken op naam, artiest of album, kunnen ze met Spotlight zo ongeveer elk type informatie in een oogwenk vinden, inclusief e-mails, presentaties, afbeeldingen, afspraken en Microsoft Office-documenten. Spotlight ordent de informatie automatisch en rangschikt de resultaten vervolgens op soort, tijd of persoon. Spotlight-technologie vormt ook de basis voor slimme mappen in de Finder, slimme postbussen in Mail en slimme groepen in Adresboek. Net als in de slimme afspeellijsten van iTunes wordt de informatie van de gebruiker automatisch geordend en up-to-date gehouden.

Safari RSS, een nieuwe versie van de populaire webbrowser van Apple, maakt gebruik van de nieuwe RSS-internetstandaard om direct toegang te bieden tot de meest actuele informatie van toonaangevende websites zoals die van The New York Times, BusinessWeek en de BBC. Safari RSS spoort websites die informatie voor RSS ter beschikking stellen automatisch op en geeft ze weer met een speciaal symbool. Zodra de gebruiker hierop klikt, verandert Safari in een complete RSS-reader die de opgespoorde RSS-informatie weergeeft. Met Safari RSS kunnen gebruikers hun eigen persoonlijke nieuwskanaal creëren dat actuele informatie van meerdere RSS-bronnen in één gebruiksvriendelijke interface samenvoegt.

Dashboard biedt gebruikers rechtstreeks toegang tot "widgets", een nieuw type besturingselement. Dashboard is gebaseerd op de Exposé-technologie, die voor het eerst werd gebruikt in Panther. Dashboard geeft snel en eenvoudig toegang tot tools en informatie die je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld beurskoersen, webcams, agenda's en calculators. Tiger bevat verschillende ingebouwde widgets en biedt bovendien een uitgebreide ontwikkelomgeving waarin je Dashboard kunt uitbreiden met widgets van andere fabrikanten.

iChat in Tiger ondersteunt H.264, de nieuwe standaard videocodec die een aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit levert zonder dat daar meer bandbreedte voor nodig is. Bovendien is iChat uitgebreid met audio- en videoconferentiefunctionaliteit voor meerdere gebruikers. Gebruikers kunnen nu een audioconferentie houden met maximaal 10 en een videoconferentie met maximaal drie deelnemers, in een schitterende 3D-interface.

Andere nieuwe functies in Tiger zijn:

* Core Image en Core Video. Deze technologieën, die de basis vormen voor nieuwe beeld- en videoverwerkingsprogramma's, bouwen voort op het succes van Core Audio, dat de ontwikkeling van een hele nieuwe generatie audioprogramma's mogelijk heeft gemaakt.


* QuickTime-ondersteuning voor H.264, de MPEG-4-videocodec van de toekomst. Deze gloednieuwe codec staat garant voor een ongekende schaalbaarheid over het hele bandbreedtespectrum, van mobiele 3G-media tot uitzending van High Definition-materiaal en verder.


* "Native" ondersteuning voor 64-bits-bewerkingen voor databaseprogramma's en technische en wetenschappelijke programma's, zodat gebruikers optimaal kunnen profiteren van de verhoogde prestaties wanneer ze grote hoeveelheden geheugen willen benaderen. En uiteraard kunnen ook 32-bits-programma's moeiteloos worden uitgevoerd.


* .Mac Sync. Hiermee kunnen .Mac-abonnees dankzij een volledig vernieuwde synchronisatie-engine hun contacten, bladwijzers, e-mailvoorkeuren en agenda's op meerdere computers met elkaar synchroniseren.


* Automator. Dit is een innovatief en gebruiksvriendelijk programma dat eenvoudige, complexe of herhaalde taken automatiseert zonder dat de gebruiker een script hoeft te schrijven.


* Belangrijke verbeteringen in de op open standaarden gebaseerde UNIX-basis, zoals een geavanceerde vernieuwde kernel met verbeterde SMP-schaalbaarheid, 64-bits virtueel geheugen, gemoderniseerde netwerkvoorzieningen en Xgrid, de gebruiksvriendelijke gedistribueerde rekensoftware van Apple.


* Verbeterde compatibiliteit met Windows dankzij krachtige, op open standaarden gebaseerde netwerktechnologieën die het Mac OS X-gebruikers nog gemakkelijker maken om toegang te krijgen tot thuismappen op Windows-servers of de gebruikersgegevens te controleren via Active Directory van Microsoft.


* Xcode 2, de nieuwste versie van het krachtige pakket ontwikkeltools van Apple dat is bedoeld om het creëren van innovatieve Mac OS X-programma's nog sneller en eenvoudiger te maken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X 10.4 (codenaam "Tiger") is vanaf begin 2005 verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 149 euro (incl. BTW). Om gebruik te kunnen maken van de innovatieve nieuwe mogelijkheden van Tiger voor de synchronisatie van informatie op meerdere Macs is een .Mac-abonnement nodig. Meer informatie over Tiger vindt u op www.apple.com.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Safari, Finder, QuickTime, Apple Store and Xcode zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com

Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews Web: http://www.apple.com/nl ================================
Everything is easier on a Mac
================================