Ingezonden persbericht


Apple geeft voorbeschouwing van nieuwe Mac OS X Server, "Tiger"

Tiger Server ondersteunt 64-bits-programma's, Weblog Server, iChat Server en Windows NT-migratietools

Bunnik, 28 juni 2004 - Apple geeft vandaag een voorbeschouwing van Mac OS X Server versie 10.4 ("Tiger"), de nieuwste versie van het bekroonde, op UNIX gebaseerde serverbesturingssysteem van Apple waarmee gebruikers eenvoudig populaire open-sourceproducten voor Mac-, Windows- en Linux-clients kunnen implementeren. Tiger Server is de vijfde versie van Mac OS X Server en bevat meer dan 200 nieuwe innovatieve functies, zoals "native" ondersteuning voor 64-bits-programma's, ideaal voor HPC (High Performance Computing), Weblog Server waarmee gebruikers met slechts één aankruisvak een weblog kunnen hosten, iChat Server voor het waarborgen van persoonlijke, versleutelde communicatie binnen een bedrijf en migratietools waarmee gebruikers eenvoudig van hun oudere Windows-servers kunnen overstappen op Mac OS X Server.

"Met meer dan 200 nieuwe functies is Tiger Server de beste versie van Mac OS X Server tot nu toe", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Tiger Server combineert meer dan 100 van de beste oplossingen uit de open-sourcegemeenschap met het legendarische gebruiksgemak van Apple en vormt zo de eenvoudigste manier om krachtige open-sourceserveroplossingen toe te passen."

Tiger Server kan als eerste 64-bits-bewerkingen "native" uitvoeren voor databaseprogramma's en technische en wetenschappelijke programma's, zodat gebruikers optimaal kunnen profiteren van de verhoogde prestaties wanneer ze grote hoeveelheden geheugen willen benaderen. En uiteraard kunnen ook 32-bits-programma's moeiteloos worden uitgevoerd. En dankzij de Xserve G5-serverhardware van Apple is Tiger Server een betaalbare, eenvoudig te beheren oplossing voor HPC.

Weblog Server is volledig compatibel met Safari RSS in Mac OS X Tiger en gebruikers kunnen eenvoudig een weblog publiceren door in het Server Admin-voorkeurenvenster een aankruisvak te selecteren. Weblog Server is gebaseerd op het populaire open-sourceproject 'Blojsom' en is volledig geïntegreerd in Tiger Server. Weblog Server heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt ondersteuning voor identiteitscontrole via Kerberos en LDAP-integratie. Gebruikers kunnen dankzij Weblog Server op basis van agendagegevens navigeren. Verder bevat Weblog Server aanpasbare thema's en gebruikers kunnen gegevens invoeren met behulp van de ingebouwde webfunctionaliteit of weblog-clients die ondersteuning bieden voor XML-RPC of ATOM API.

Tiger Server bevat verder de splinternieuwe iChat Server, waarmee de interne communicatie binnen bedrijven beveiligd is tegen toegang door onbevoegden. Bedrijven kunnen hun eigen naamruimte opgeven en met SSL/TSL-versleuteling en identiteitscontrole via Kerberos de privacy van gegevens volledig waarborgen. iChat Server werkt met iChat, de populaire conferentiesoftware van Apple in Mac OS X Tiger, en is compatibel met open-source Jabber-clients die beschikbaar zijn in Windows- en Linux-systemen en op de populaire organizers. Verder is Tiger Server voorzien van tools waarmee gebruikers heel eenvoudig kunnen overstappen van een Windows-server naar Mac OS X Server. Beheerders kunnen de accountgegevens van gebruikers en groepen van een bestaande primaire domeincontroller in Windows automatisch overnemen in Open Directory. Tiger Server kan vervolgens fungeren als primaire domeincontroller voor Windows-clients en zelfs de thuismappen, groepsmappen, roamingprofielen en gedeelde printers van Windows-gebruikers hosten.

Andere nieuwe functies in Tiger Server zijn:


* Mobile Home Directories, waarmee mobiele gebruikers over het beste van twee werelden beschikken, doordat ze onderweg toegang hebben tot hun bestanden en voorkeuren terwijl hun thuismappen centraal op het netwerk worden opgeslagen en beheerd;


* Software Update Server, waarmee systeembeheerders hun eigen proxy/cache-servers kunnen hosten om de beschikbaarheid van software-updates van Apple voor Mac OS X Tiger en Tiger Server-systemen te bewaken;


* Access Control Lists, een flexibeler bevoegdhedenmodel waarmee beheerders bestanden, mappen en netwerkvoorzieningen beter kunnen controleren, zodat gezamenlijke omgevingen eenvoudiger kunnen worden ingesteld;


* Internet Gateway Setup Assistant, waarmee gebruikers in het bedrijfsleven en thuis eenvoudig een complexe netwerkvoorziening kunnen opzetten, zoals DHCP-, NAT-, DNS-, Port Routing, Firewall- en VPN-voorzieningen;


* Xgrid 1.0, de geïntegreerde, gebruiksvriendelijke clustersoftware van Apple waarmee wetenschappers en onderzoekers eenvoudig een gedistribueerd computercluster kunnen opzetten dat meer dan 128 agents, tot 10.000 taken in de wachtrij en 10.000 taken per keer ondersteunt.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X Server versie 10.4 (codenaam "Tiger Server") is vanaf begin 2005 verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van 579 euro (incl. BTW) en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs 1.149 euro (incl. BTW). Zodra deze versie beschikbaar is, ontvangen de huidige abonnees van het Apple Maintenance-programma Tiger Server als onderdeel van hun serviceovereenkomst. Meer informatie over Tiger Server vindt u op http://www.apple.com/server.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Xserve, Xgrid en Apple Store zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com