Gemeente Amsterdam

Dag van de Architectuur 2004
29 juni 2004 - Dag van de architectuur

Wat gaat er schuil achter en onder gebouwen? Dat is in één zin samengevat het thema van de Dag van de Architectuur 2004. Onderwerp is daarmee alles wat in letterlijke en figuurlijke zin achter de architectuur, de stedenbouw en het landschap steekt.

Aanleg IJburg

Wat gebeurt er achter de schutting van een bouwplaats? Wat moet er allemaal gebeuren voordat een gebouw er staat? Wat speelt zich af achter de façade van de architectuur? In de ingewanden van een gebouw, onder het plaveisel van de stad? Wat zit er verborgen onder het aangeharkte landschap? Wie spelen in de coulissen en achter het toneel de hoofdrollen in de inrichting van Nederland?

Achter de schermen van de bouw

Behalve degenen die daadwerkelijk aan het bouwen zijn - helm op de kop, veiligheids-schoeisel aan de voeten is een groot aantal personen betrokken bij de totstandkoming van een gebouw die je zelden of nooit op een bouwplaats treft. Van de architect die zijn of haar naam aan een gebouw verbindt tot alle medewerkers van die architect, van de constructeur tot de politicus, van de projectontwikkelaar tot de akoestisch adviseur. Wat doen deze mensen? En welke invloed hebben ze op een gebouw? De Dag van de Architectuur stelt de vraag aan de orde wie er allemaal verantwoordelijk zijn voor de architectuur.

De onzichtbare infrastructuur

Een aanzienlijk deel van de infrastructuur ligt er open en bloot bij. Snelwegen, spoorlijnen, hoogspanningsleidingen, kanalen, pijpleidingen, en ga zo maar door. Daarnaast is er een grote hoeveelheid infrastructuur aan het zicht onttrokken. In tunnels, parkeergarages en metrobuizen komen de meeste mensen nog wel eens, maar hoe ziet de onderaardse infrastructuur er verder uit? Van deze wereld vang je hooguit een glimp op als een straat wordt opgebroken voor werkzaamheden aan de riolen, leidingen of kabels. De Dag van de Architectuur is een goede gelegenheid om inzicht te geven in het inwendige van stad en landschap.

De ingewanden van een gebouw

Wat in het groot geldt voor de stad, geldt in het klein voor gebouwen. Ook daar krijg je zelden alles van te zien. Wat speelt zich bijvoorbeeld allemaal af in de machinekamers van gebouwen, in magazijnen en voorraadkelders, bedrijfskantines, dienstruimtes, goedereningangen, personeelsruimten, artiestenfoyers en ga zo maar door. Het thema van de Dag van de Architectuur is aanleiding om te kijken achter alle deuren met teksten als 'geen toegang voor onbevoegden' en 'alleen personeel'.

Aan het zicht en het gehoor onttrokken

Het thema Achter de schermen kan op allerlei overdrachtelijke manieren worden benaderd, maar natuurlijk ook op een letterlijke manier. Wat schuilt er achter de façade van een gebouw? En in hoeverre kan of moet de buitenkant het inwendige van een gebouw prijsgeven? Het scherm is ten slotte niet alleen een middel om iets aan het zicht te onttrekken, maar ook aan het gehoor. Dat werkt twee kanten op. Grote delen van het stedelijk landschap zijn door geluidsschermen,
-wallen afgescheiden van snelwegen en spoorlijnen die in een moeite door niet alleen het geluid, maar ook het uitzicht wegnemen. Nu er steeds meer op en pal naast snelwegen wordt gebouwd, komt er echter steeds meer architectuur die niet achter een geluidsscherm staat, maar zelf als scherm fungeert.
Het thema is bedoeld als inspiratiebron, voor het ontwikkelen van (nieuwe) activiteiten in het kader van de Dag van de Architectuur 2004.

Landelijke Aftrap Dag van de Architectuur 2004

De viering van de Dag van de Architectuur vindt jaarlijks plaats op en rond het weekeinde van 1 juli. De landelijke aftrap van de Dag van de Architectuur 2004 zal plaatsvinden in Alkmaar op vrijdag 2 juli. De meeste publieksactiviteiten zullen naar verwachting in het weekeinde van zaterdag 3 juli en zondag 4 juli 2004 plaatsvinden.

© Gemeente Amsterdam