Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB-leden praten mee over 'betalen voor mobiliteit'

De ANWB gaat na de zomer leden raadplegen over het thema 'betalen voor mobiliteit'. Daarbij worden diverse middelen ingezet: gesprekken met leden, representatief onderzoek en mogelijk ook peilingen, polls en/of forums op anwb.nl.

Voordat de nota Mobiliteit van het kabinet verschijnt (vermoedelijk in oktober) wil de ANWB erachter komen waar voor de leden de grens ligt als het gaat om betalen voor de auto. Hoewel 'betalen' slechts één aspect is van de nota verwacht de ANWB dat dit aspect in de discussies erover een centrale plaats zal innemen.

In de aanloop naar de raadpleging worden leden via anwb.nl bijgepraat over het onderwerp. Op de site wordt uitgelegd wat er sinds de ANWB-campagne 'Stop Rekeningrijden!' in 1999 zoal is gebeurd. Met deze campagne verzette de Toeristenbond zich tegen de invoering van elektronische tolheffing op wegen in de Randstad in de spits. De campagne had de instemming van de overgrote meerderheid van de leden. Sinds 1999 is de discussie over 'betalen voor mobiliteit' verbreed en veel genuanceerder geworden. Reden voor de ANWB is om opnieuw met de achterban 'in gesprek te gaan'.

In 2003 heeft de ANWB een vergelijkbare raadpleging gedaan. Met het zogenoemde Groot ANWB Vrijetijdsonderzoek werden de recreatiebehoeften van leden in kaart gebracht.

Ad Vonk,
persdienst ANWB, 070-3146254