Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
47 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(ingekomen 3 juni 2004)

Op 3 juni ontvingen wij een persbericht waarin staat dat de Stichting Tijdelijk Wonen een cadeautje van 5.000 euro heeft ontvangen. GroenLinks waardeert het initiatief van de STW om het pand aan de Kanaalweg 92 geschikt te maken voor kamerbewoning en gunt ze ook zeker het geld. Het verbaast ons echter dat de stichting 5.000 euro cadeau krijgt, terwijl er aan alle kanten bezuinigd moet worden. Tevens zijn er veel initiatieven in Utrecht die, wat GroenLinks betreft, ook zeker voor een soortgelijke vorm van waardering in aanmerking komen. Daarom hebben we de volgende vragen:


1. Op basis van welke criteria is het cadeau van 5.000 euro aan de STW gegeven?
2. Uit welk budget wordt de 5.000 euro gefinancierd?
3. Zijn er nog andere initiatieven in de stad die een vergelijkbaar cadeau van de gemeente tegemoet kunnen zien? Zo ja, welke initiatieven zijn dit en welke bedragen kunnen zij tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 29 juni 2004)


1. Het voormalig kantoorpand dat de Stichting Tijdelijk Wonen (STW) aan de Kanaalweg 92 heeft verbouwd door middel van vrijwillige zelfwerkzaamheid is tot nu toe een uniek voorbeeldproject in Nederland. Zulke projecten verdienen een extra eenmalige stimulering. Zeker ook gezien het belang voor studentenhuisvesting in de stad. Een dergelijke stimulering past ons inziens binnen de opzet en doelstellingen van het woonruimte onttrekkingsfonds waarmee wordt beoogd initiatieven op het vlak van de volkshuisvesting, zoals het omzetten van niet-woonfuncties in woonfuncties, te stimuleren.
2. Het bedrag wordt gefinancierd uit het woonruimte onttrekkingsfonds van de afdeling Bouwbeheer (DSO).
3. Nee, deze stimulering was in principe eenmalig. Bij eventuele toekomstige gevallen zal elk initiatief opnieuw bekeken en beoordeeld worden tegen de achtergrond van de doelstellingen van het woonruimteonttrekkingsfonds.

---- --