VNG

Aangepast wetsvoorstel gekozen burgemeester naar Raad van State

Vandaag zijn de wetsvoorstellen over de direct gekozen burgemeester aan de Raad van State gestuurd. Ondanks de toegezegde wijzigingen door minister De Graaf (BVK) blijft de VNG bij haar standpunt dat de invoering van de gekozen burgemeester in 2006 te vroeg is. Daarbij valt het de VNG op dat het Kabinet in de notitie aan de Tweede Kamer over invoeringsvarianten niet ingaat op de mogelijkheid van gelijktijdige invoering in 2010.

De VNG heeft in mei het kabinet opgeroepen tot een opener houding. De minister laat nu zien te hebben geluisterd naar het commentaar van de VNG en andere organisaties door enkele wijzigingen in het wetsvoorstel aan te brengen. De minister heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer aangegeven het wetsvoorstel op de volgende punten te hebben aangepast:
de benoeming van de gemeentesecretaris; verdere aanscherping van de regeling inzake de campagnefinanciering;
het schrappen van het verbod om tegelijkertijd kandidaat te zijn voor de verkiezing van de gemeenteraad;
een wijziging van de verkiezingsprocedure inhoudende dat niet tweede, maar de eerste ronde van de burgemeestersverkiezing gelijktijdig met de verkiezing voor de gemeenteraad zal plaatsvinden;
de procedure die tot ontslag van de burgemeester kan leiden.

Minder tevreden is de VNG met de mondelinge toelichting tijdens de persconferentie d.d. 29 juni van de minister m.b.t. de door de VNG bepleite zorgvuldige invoering van de gekozen burgemeester. Het aangekondigde mogelijke uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 met 6 maanden biedt onvoldoende voorwaarde voor deze zorgvuldigheid.

Aangezien de wetsvoorstellen die zijn aangeboden aan de Raad van State niet openbaar zijn, zal moeten worden afgewacht hoe deze wijzigingen precies zullen zijn verwoord. De VNG zal in het najaar, zodra de wetsvoorstellen en het advies van de Raad van State openbaar zijn, een extra algemene ledenvergadering organiseren om haar finale standpunt te bepalen.

Den Haag, 29 juni 2004