GroenLinks Heerlen
Ten Esschen / Heerlen, 12 juni 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer A.M.G. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: Glaspaleisgala 30 juni 2004

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over het aanstaande Glaspaleisgala ter gelegenheid van de officiële opening van het Glaspaleis schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad.
Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Onlangs stuurde u een uitnodiging voor het bijwonen van het Glaspaleisgala: samen het glas heffen op een mooie toekomst voor ons Heerlens cultuurpaleis. Op zich ben ik het met het college eens dat de officiële opening van het Glaspaleis een feestelijk karakter mag hebben. Echter, in deze uitnodiging zijn ook kledingvoorschriften opgenomen: voor de dames gala- en cocktailkleding en de heren black tie (bij de dames staat er slechts in twee van de vier talen "gewenst" bij). Met deze kledingvoorschriften heb ik moeite, te meer omdat hiermee de indruk wordt gewekt dat het Glaspaleisgala een elitair karakter krijgt.
Dit leidt mij tot de volgende opmerkingen en vragen aan het college van B&W:

Het Glaspaleis is een gebouw dat open staat voor de gehele samenleving. Dat is het gebouw vanaf het begin als gestapelde markt en kledingwinkel altijd al geweest. Ook na de renovatie is de toegankelijkheid laagdrempelig gehouden, door er algemene publieksfuncties in te huisvesten.
1. In hoeverre sluit het Glaspaleisgala aan bij het "algemeen burgertoegankelijke karakter" van het Glaspaleis?
2. Welke selectiecriteria heeft het college gehanteerd bij het samenstellen van de lijst van genodigden?

3. Zijn deze selectiecriteria erop gericht dat de genodigden in een behoorlijke mate representatief zijn vanuit de Heerlense bevolking?
4. Ware het niet beter geweest als het karakter van het openingsfeest meer had aangesloten bij de geschiedenis van het gebouw. Was het dan niet aardiger geweest om kleding uit de jaren 30 te suggereren?

Naar mijn mening is het bij de opening van het glaspaleis ook gewenst dat deze in een bepaalde mate van bescheidenheid plaatsvindt. Dit mede vanwege het feit dat de algemene financiële positie van de stad niet best is en er fors bezuinigd moet worden. En ook omdat de renovatie van het Glaspaleis met zijn verdubbeling van kosten tot 30 miljoen E eigenlijk onacceptabel duur is geweest.
5. Wat zijn de begrote kosten van het openingsfeest?
6. En hoeveel bedragen de kosten per genodigde?
7. Omdat op de uitnodiging "cadeautip: envelop" ontbreekt, is er geen sprake van fondswerving?

Tot slot nog een opmerking: Smoking? No Smoking!

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken

---- --