LEI

persbericht / nr. 1778

30-juni-2004

Afrika zal nauwelijks profiteren van liberalisering wereldhandel

Liberalisering van de handel in het kader van het WTO-overleg levert voor alle regio's in de wereld voordeel op, behalve voor Afrika. Een compromis in de Doha-ronde kan zelfs welvaartsverlies in Afrika tot gevolg hebben. Dat is de conclusie uit een gezamenlijke studie van de Economische Commissie voor Afrika van de VN en van het LEI (onderdeel van Wageningen UR).

De 147 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen waarschijnlijk binnen afzienbare termijn besluiten om verdere stappen te zetten richting liberalisatie van de wereldhandel. In de studie zijn de economische effecten van de liberalisatie voor de Afrikaanse regio's onderzocht, onder meer onder invloed van het landbouwbeleid in de OESO-landen. Het blijkt dat een beperkte liberalisatie tot welvaartsverlies leidt in sub-Sahara Afrika en, in mindere mate, in zuidelijk Afrika. In Noord-Afrika leidt zo'n beperkte hervorming tot welvaartswinst. Volledige liberalisatie, dat wil zeggen afschaffing van alle grensbarrières en handelsverstorende steun, zou tot forse welvaartswinst leiden in elk van de Afrikaanse regio's.

De negatieve gevolgen van een beperkte liberalisatie worden vooral veroorzaakt door twee aspecten: enerzijds brokkelen de handelspreferenties voor Afrikaanse landen af en anderzijds hebben tariefverlagingen op hun potentiële exportmarkten voornamelijk betrekking op de maximaal toegestane tarieven en niet op de feitelijk gehanteerde tarieven. Daarnaast leidt een vermindering van landbouwsteun in de OESO-landen tot hogere prijzen op de agrarische wereldmarkten, ten nadele van veel Afrikaanse landen die voedsel moeten importeren. Bij volledige liberalisatie van de wereldhandel zou Afrika wel de vruchten kunnen plukken van een specialisatie in granen, suiker en katoen, al gaat die deels ten koste van de industriële ontwikkeling.

Het verwachte WTO-compromis maakt het nodig om aanvullend beleid te ontwikkelen dat de negatieve effecten van liberalisatie verkleint en dat kansen schept om van de beleidsverandering te profiteren. Het gaat daarbij om een voorkeursbeleid voor ontwikkelingslanden, de zogeheten special and differential treatment. Voor de betrokken landen wijst de studie op het belang van macro-economische stabiliteit met het oog op kapitaalinvesteringen en op de noodzaak van
productiviteitsverbeteringen. Daarnaast is verbetering van de infrastructuur van groot belang voor de ontwikkeling van de handel binnen Afrika.

Het LEI is via de Economische Commissie voor Afrika van de VN betrokken bij het voorbereiden van Afrikaanse onderhandelaars op het overleg in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De nu verschenen studie is het eerste resultaat van een langduriger samenwerking die naast onderzoek ook trainingen zal omvatten op het terrein van de handelspolitiek.

---

Trade liberalisation under the Doha Development Agenda; Options and consequences for Africa. Het rapport bestellen 'rapport 6.04.09'.