Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
43

Directie:
voorlichting

30-06-2004

Status:
informatie

Hoeveelheid en kwaliteit oorzaak kostenstijging schoolboeken

Toename van het aantal leermiddelen in het vmbo heeft ertoe geleid dat de kosten van schoolboeken zijn gestegen. Voor het havo en het vwo wordt dat veroorzaakt door een stijging van de prijs per leermiddel. De stijging van de vrijwillige ouderbijdrage in het voortgezet onderwijs komt door het duurder worden van de al bestaande kostenposten, zoals excursies en reprokosten. Dit blijkt uit een onderzoek door Regioplan dat in opdracht van minister Van der Hoeven is gedaan. Dit onderzoek is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Begin van dit jaar bleek uit onderzoek van Research voor Beleid dat de schoolkosten in drie jaar tijd fors zijn gestegen. Het gaat dan om bijvoorbeeld de vrijwillige bijdrage, boeken en excursies. Deze resultaten waren aanleiding om nader onderzoek te laten verrichten naar de oorzaak van de stijging van de boekenkosten en de vrijwillige ouderbijdrage. Regioplan constateert in dit onderzoek dezelfde trend als Research voor Beleid, namelijk een flinke stijging van de boekenkosten, met een piek in het vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Hoewel Regioplan tot een lagere kostenstijging komt dan Research voor Beleid, is nog steeds sprake van een stijging boven de inflatie over een periode van drie jaar.

Vooral de stijging van het aantal werkboeken heeft in het vmbo geleid tot hogere kosten voor de ouders. Voor het havo en het vwo ligt het vooral aan de hogere prijs per boek (o.a. luxer en mooier). Voor het mbo (de beroeps opleidende leerweg: bol) bevestigt Regioplan dat ook daar de kosten van de schoolboeken zijn gestegen. Een deel van deze stijging hangt samen met de kwaliteitsverbetering van de leermiddelen.

De stijging van de vrijwillige ouderbijdrage wordt in het voortgezet onderwijs veroorzaakt door de stijging van de al bestaande kostenposten zoals excursies en reprokosten. Voor het mbo constateert Regioplan dat er grote verschillen zijn in de wijze waarop de vrijwillige bijdrage wordt vastgesteld. Ook worden voor deze bijdrage zeer diverse termen gebruikt, waardoor er begripsverwarring ontstaat. Op enkele mbo-instellingen waar grote stijgingen zijn geconstateerd, zijn deze zowel veroorzaakt door het toevoegen van kostenposten als het stijgen van bestaande kostenposten. De BVE Raad en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) hebben onlangs een servicedocument opgesteld waarin spelregels voor de vrijwillige bijdrage zijn vastgelegd.

Om de schoolkosten beter te beheersen zal een aantal zaken in gang worden gezet. Zo willen de besturenorganisaties, ouderorganisaties en Schoolmanagers_VO voor 1 januari 2005 afspraken hebben gemaakt over het beheersen en transparant maken van de schoolkosten. Ook komt minister Van der Hoeven met een voorstel om ook de inspraak van ouders op de totale schoolkosten te verbeteren. De bedoeling is dat ouders en scholen jaarlijks overleggen waarbij de school aan de ouders verantwoording aflegt over de keuzen die zijn gemaakt en de activiteiten die zijn ondernomen om de totale schoolkosten te beheersen en transparant te maken. Het gaat om de totale schoolkosten (schoolboeken, overige leermiddelen en de vrijwillige ouderbijdrage).


Zie ook:
brief Tweede Kamer

Onderzoek van Regioplan

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl