NFG

Praktijken: Psychosociale en Maatschappelijke Dienstverlening

NFG-presentatie op de PsychoSociale Contactdag goed ontvangen

NFG-Praktijken:
Psychosociale en Maatschappelijke Dienstverlening

De NFG-vakgroep Psychosociaal en Maatschappelijke Werk (VPMW; voorheen de NVPW) biedt in de nabije toekomst de mogelijkheid tot een netwerk van NFG-Praktijken Psychosociale en Maatschappelijke Dienstverlening (afgekort; NPPMD). Bezoekers van de PsychoSociale Contactdag reageerden positief op deze ontwikkeling.

Een NFG-geregistreerde psychosociaal werker kan onder deze noemer zijn of haar praktijk voeren, mits hij/zij hiervoor voldoende gekwalificeerd is en kan aantonen dat er aan intervisie, supervisie en/of bijscholing wordt gedaan en hiervoor een aantal registerpunten wordt behaald.

Generaal en lokaal
Geleidelijk aan worden de licenties aangepast aan de nieuwe situatie. Er komen voor de NPPMD nieuwe muurschilden met daarop de tekst: NFG-Praktijk voor Psychosociale en Maatschappelijke Dienstverlening.

De introductie en presentatie is generaal en lokaal en wordt aangestuurd door het NFG-secretariaat. Huisartsen en overige verwijzers krijgen voorlichtingsmateriaal. Voor cliënten worden onder andere folders van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGv) gebruikt. Voor gemeentelijke instellingen wordt het duidelijker waar deze praktijken voor staan; zij worden op de hoogte gebracht, zodra in de betreffende gemeente een praktijk wordt geopend.

Aangepaste visie?
Om de VPMW(ers) te laten onderscheiden van de zogenaamde alternatieve therapeuten en alternatieve verenigingen wordt haar visie op het psychosociaal werk nog eens duidelijk onderstreept. De NPPMD profileert zich binnen het werkveld van de psychosociale hulpverlening. Op paradigmatisch niveau zou een vernieuwende omschrijving van het aanbod kunnen zijn:
Psychosociaal en maatschappelijk werk als arbeid op het gebied van welzijn dat verricht wordt op het snijvlak van privé en samenleving. Het realiseert welzijnsbevordering ten behoeve van allen die niet langer in staat of bereid zijn zelf of samen met hun omgeving het eigen welzijn in stand te houden dan wel te bevorderen. Een NPPMD kent drie belangrijke doelstellingen:
De eerste is via een vorm van tijdelijke, resultaatgerichte samenwerking met hen die gebruik maken van het psychosociaal en maatschappelijk werkaanbod te stimuleren; zelf hun welzijn te bewerkstelligen door mogelijkheden in hun psychosociale omgeving aan te boren en/of belemmeringen weg te nemen.
Het procesmatig verloop van deze samenwerking kent een planmatig, tijdelijk en soms methodisch karakter en speelt zich af binnen een ethisch verantwoord kader.
De tweede doelstelling is het in overleg met samenwerkende instanties nemen van die maatregelen die passend zijn voor de welzijnsbevordering van een individu en het bewerkstelligen dat zo min mogelijk schade en overlast aan het maatschappelijk welbevinden van derden plaatsvindt. De derde doelstelling is het in overleg met lokale en landelijke overheidsorganen wegnemen van belemmeringen en het activeren van welzijnsbevorderende maatregelen.

Sleutelbegrippen
Er zijn sleutelbegrippen die als volgt gevalideerd kunnen worden:
1. De NPPMD is openbaar;

2. De NPPMD is een welzijnsbevorderende praktijk;
3. De NPPMD werkt op psychosociale levensgebieden;
4. De NPPMD werkt met een ethisch kader;
5. De NPPMD werkt met een politieke implicatie.


1. Het openbaar aspect
Openbaar is: In de samenleving zijn werkzaamheden verrichtend en dus voor iedereen toegankelijk, ongeacht klasse, etnische afkomst, religieuze overtuiging, seksuele geaardheid, functie en positie. De NPPMD plaatst zijn aanbod waar het privéleven overgaat in maatschappelijke deelname en beide elkaar wederzijds beïnvloeden.
2. Het welzijnsbevorderend aspect
Welzijnsbevorderend betekent in eerste instantie dat het subjectief welbevinden van elke deelnemer aan het maatschappelijk verkeer bij het aanbod gebaat dient te zijn, of hem dit nu juridisch wordt opgelegd, of dat hij/zij er vrijwillig gebruik van maakt.
3. Het psychosociaal domein
Het begrip psychosociaal suggereert een verband tussen het individuele gedrag en het functioneren in samenlevingsverband. Situaties die men schept hebben psycho-sociale / maatschappelijke implicaties en kunnen bevorderlijk zijn voor het algemeen of particulier welzijn, maar ze kunnen ook problemen opleveren. Het is aan de hulpverlener van het betrokken instituut (NPPMD) om met betrokkenen levensgebieden in kaart te brengen en de problematische situatie(s) te omschrijven. Welzijnsbevordering vindt plaats op met elkaar verband houdende levensgebieden.

30 jun 04 11:40