Gemeente Amsterdam

Nieuwe stimuleringsprojecten voor Amsterdamse werkgelegenheid RUIMbaan voor Werk helpt laaggeschoolden aan een baan en bedrijven aan werknemers
30 juni 2004 - Corine Lindhout/Janet van der Meulen Amsterdam investeert 8 miljoen euro in de werkgelegenheid van laaggeschoolde Amsterdammers. Hiervoor hebben de wethouders Economische Zaken, Frits Huffnagel, en Werkgelegenheid, Ahmed Aboutaleb, het programma 'RUIMbaan voor Werk' opgesteld.

De gemeente neemt hiermee de verantwoordelijkheid om ook op deze krappe arbeidsmarkt de economie te stimuleren, werkgelegenheid te creëren en vacatures van bedrijven op te vullen. Om dit te bereiken financiert de gemeente projecten die Amsterdammers met een lage scholing, herintredende vrouwen en werkzoekenden die starten op de arbeidsmarkt begeleiden naar werk.
Ook al laat de economie een lichte stijging zien, deze opleving zet voorlopig niet door op de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in de stad zal voorlopig nog afnemen. Daarmee staat de werkgever in de positie om hogere eisen te stellen bij het aannemen van nieuwe medewerkers en dit zet de zwakkeren op de arbeidsmarkt onder druk. Om deze spanning op de arbeidsmarkt aan te pakken, ondersteunt de gemeente projecten die de werkgelegenheid voor deze groep stimuleren. Daarbij wordt gekeken naar wat een ondernemer nodig heeft. Het college van B&W stelt daarom elk jaar 8 miljoen euro beschikbaar voor onder andere werkervaringsprojecten, werkbegeleiding, aantrekken van bedrijven, stageplekken, praktijkgerichte opleidingen, cursussen en versterking van de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Wethouder Huffnagel: "Vooral nu de werkgelegenheid nog licht gaat dalen, moeten we investeren in programma's die de economie stimuleren en werkgelegenheid creëren, vooral in het lagere segment." Wethouder Aboutaleb: "Door samen te werken met onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven, kan de aansluiting naar de arbeidsmarkt van deze groep werkzoekenden worden verbeterd. Soms is extra scholing nodig voor het duwtje in de goede richting. Daar dragen we met RUIMbaan aan bij."
Begin dit jaar zijn er al dertien projecten geselecteerd. Dit tweede deel van het actieplan RUIMbaan bevat de volgende selectie van projecten:

1. Salus: Begeleiding van langdurig werklozen met een grote beperking.

2. Kwaliteitsimpuls arbeidsmarkt: Aantrekken nieuwe bedrijven in de haven.

3. Zij aan Zij: Leerwerkbedrijf voor verstandelijk licht gehandicapte schoolverlaters.

4. Stagebedrijf: Stageplekken met begeleiding, training en detachering.

5. Eva-b-c: Startkwalificatie voor ongekwalificeerde werkzoekenden.
6. Stof op de winkelvloer: Detailhandelsopleiding voor jongeren zonder vooropleiding.

7. SMEX: Werkervaring voor 80 werkloze risicojongeren.
8. Vooronderzoek praktijkschool: Relatie onderwijs-arbeidsmarkt.
9. Haalbaarheidsonderzoek bouwschool Amsterdam: Relatie onderwijs-arbeidsmarkt.

10. Techniek werkt: Relatie onderwijs-arbeidsmarkt.
11. Consolid: Toeleiding en scholen herintredende vrouwen.
12. Dochters voor moeders: Toeleiding naar trajecten en werk voor Marokkaanse vrouwen.

13. Van vergrijzing naar verkleuring: Versterken instroom etnische minderheden arbeidsmarkt en versterken van diversiteitsbeleid in bedrijven.

Het uitvoeringsplan is ter kennisneming naar de leden van de Raadscommissie voor Werk en Inkomen gestuurd voor de vergadering op 1 juli.

© Gemeente Amsterdam