Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

30 juni 2004

Stijgend alcoholgebruik tieners moet via ouders en omgeving worden aangepakt

Het recente onderzoek van het Trimbos Instituut over het toenemend alcoholgebruik onder tieners geeft volgens het NIGZ vooral aan dat de alcoholtolerantie in de samenleving nog altijd te hoog is. Ouders moeten meer bewust worden gemaakt van de negatieve gevolgen van alcohol voor de gezondheid van hun kinderen en wat ze er aan kunnen doen. Ook de directe omgeving moet alcoholgebruik van jongeren niet zomaar accepteren. Tenslotte moet het toezicht op naleving van de bestaande regelgeving rondom verstrekking van alcohol aan jongeren worden versterkt.

Het Trimbos Instituut geeft aan dat de afgelopen vier jaar met name tieners (van 12 tot 15 jaar) meer alcohol zijn gaan drinken. Het NIGZ meent dat het overmatig alcoholgebruik van tieners terug kan worden gedrongen door een mix van voorlichting, beïnvloeding vanuit de directe omgeving en beter toezicht op naleving van de regelgeving.

Voorlichting aan ouders én tieners versterken

Tieners, maar ook hun ouders lijken onvoldoende te beseffen dat alcohol een giftige stof is die zonder meer schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Regelmatig alcoholgebruik bij tieners kan onder andere leiden tot blijvende schade aan de hersenen met als gevolg concentratieproblemen en leerachterstanden op school. Kinderen die vroeg starten met drinken hebben ook een verhoogde kans op alcoholverslaving.

Er zijn op dit moment te weinig voorlichtingsmaterialen en -methodieken voor tieners en hun ouders. Daarom is het NIGZ samen met Teleac/NOT (Schooltelevisie) een voorlichtingsproject gestart voor tieners en hun ouders. Het gaat om een televisieserie voor ouders en tieners, met.een bijbehorend voorlichtingspakket. Dit zal eind 2005 samen met regionale instellingen voor verslavingszorg worden ingezet.

Minder beschikbaar, minder tolerantie

Wat betreft de beïnvloeding van jongeren via de omgeving, worden in een aantal vakantiegemeenten met gemeente, horeca, politie, campinghouders, supermarkten, GGD en verslavingszorg maatregelen uitgeprobeerd die het drankgebruik van jongeren zouden moeten verminderen tijdens de zomerperiode. Het betreft hier met name het verminderen van de beschikbaarheid van alcohol en het continu optreden tegen openbare dronkenschap en andere alcoholgerelateerde delicten.

Naleving van bestaande regelgeving

Het NIGZ heeft geen behoefte aan nieuwe regelgeving omdat de bestaande regelgeving al niet voldoende wordt nageleefd. Bijvoorbeeld de in de Drank- en Horecawet gestelde leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol van 16 jaar, wordt al jaren met voeten getreden. Onlangs constateerde de Voedsel- en Warenautoriteit dat ruim 95% van de jongeren onder de 16 met alle gemak zelf zwak alcoholhoudende drank kan kopen. Het NIGZ pleit dan ook voor beter toezicht op de naleving van de bestaande regelgeving, in plaats van het steeds maar weer toevoegen van nieuwe regels. Bovendien ligt de kern van het probleem bij de ouders, de omgeving en de tieners zelf.

Gemeentelijk alcoholbeleid

Om deze mix van voorlichting, omgevingsbeínvloeding en regelgeving structureel in te passen in bestuurlijke kaders, is het nodig dat gemeenten een alcoholparagraaf opnemen in hun lokale gezondheidsbeleid. De inzet van het NIGZ voor de komende jaren is ervoor te zorgen dat in alle 100.000 + gemeenten zo'n paragraaf aanwezig en geïmplementeerd is.

Contactpersonen:

Martijn Planken/Rob Bovens: 0348 - 439 867