Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 30 juni 2004


Vragen van de leden Depla (PvdA) en Omtzigt (CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over gevolgen voor opleggen internationale accountantstandaard (IFRS) aan bedrijfstakpensioenfondsen


* Kent u het bericht in het Financieel Dagblad van 14 juni waarin melding wordt
* gemaakt van de uitzondering van de internationale accountantstandaard (IFRS) ook
* voor bedrijfstakpensioenfondsen van tafel is?
* Welke consequenties heeft dit voor beursgenoteerde ondernemingen die deelnemen
* aan bedrijfstakpensioenfondsen? Welke mogelijke consequenties heeft dit voor de pensioenregelingen van gepensioneerden en werknemers van deze bedrijven?
* Bent u er van op de hoogte dat in het Algemeen Overleg d.d. 11 maart 2004 over het nieuwe financieel toetsingskader pensioenfondsen uw voormalige staatssecretaris heeft laten weten dat hij de uitzonderingspositie van bedrijfstakpensioenfondsen steunt? Welke concrete acties heeft uw voormalige staatssecretaris ondernomen om de sociale partners te steunen in hun overleg met de accountants? Wat heeft dat opgeleverd?
* Bent u voornemens om nieuwe initiatieven te nemen om alsnog deze uitzonderingsbepaling voor bedrijven die deelnemen aan bedrijfstakpensioenfondsen gerealiseerd te krijgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u zetten?
* Welke stappen moeten bedrijfstakpensioenfondsen zetten zodat beursgenoteerde ondernemingen aan de verplichtingen van de nieuwe internationale accountantstandaard kunnen voldoen? Welke administratieve lasten brengt dit met zich mee? Wat is de meerwaarde van deze extra administratieve verplichting?