Gemeente Utrecht


---



Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Nieuwbouw Europaplein reduceert Utrechts kamertekort

De ambitie van Rabo Vastgoed en SSH Utrecht om 1000 appartementen voor studenten en starters te bouwen op een binnenstedelijk industrieterrein aan de rand van Kanaleneiland krijgt alle steun van het college van burgemeester en wethouders. Het college spreekt van een gouden kans om in een klap het kamertekort in Utrecht fors te verkleinen. Het bouwinitiatief voorziet in drie woontorens op een plint met fitnessruimten, horeca en andere op studenten toegesneden voorzieningen en bedrijvigheid. In een nota van uitgangspunten heeft het college voorwaarden geformuleerd om dit bouwplan te realiseren. Zo is in samenwerking met betrokken partijen een oplossing gezocht en gevonden voor het goed blijven functioneren van de tippelzone aan de Europalaan.

Programma past in plannen verdichting stedelijk gebied
De appartementen komen te staan op het terrein van de voormalige Rijks Automobiel Centrale op de hoek Beneluxlaan/Europaplein. Het RAC-terrein maakt deel uit van een extensief benut industrie- en bedrijventerrein langs het Merwedekanaal. In deze centraal gelegen zone van de stad wil de gemeente Utrecht een belangrijk deel van de binnenstedelijk woningbouwopgave realiseren. Het bouwinitiatief van de Rabo Vastgoed is van grote betekenis als aanjager van de beoogde ontwikkeling.
Het bouwprogramma is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Rabo Vastgoed, de gemeente Utrecht, het bedrijf Sunergy en SSH Utrecht. Het gaat uit van om en nabij 750 éénkamerwoningen, 250 tweekamerappartementen en 3000-6000m2 aan commerciële ruimten. Parkeergelegenheid wordt voor het overgrote deel op eigen terrein gerealiseerd. Het grootste deel van de wooneenheden (70%) is voor de sociale huursector bestemd en zal door SSH Utrecht worden toegewezen. De studentenhuisvester neemt een derde van het complex in eigendom en zal alle huurwoningen beheren. Het gaat om circa 525 éénkamerwoningen en 175 appartementen. De 700 huurwoningen beschikken allemaal over eigen voorzieningen als een keuken en badkamer. SSH Utrecht wil met deze woningen de doorstroom uit de traditionele studentenflats stimuleren om zo de wachttijd voor een kamer in Utrecht te verkorten. De rest van het complex komt als starterswoningen via Woningnet in de verkoop.

Bouwhoogte accentueert toegangsroute Stationsgebied
Het bouwplan voorziet in hoogbouw (twee woontorens van circa 70 meter) aan het Europaplein en een lagere toren en aflopende bebouwing in de richting van het Merwedekanaal. In combinatie met de bij het plein aanwezige en geplande hoogbouw, zorgen de woontorens voor een duidelijke markering van de Europalaan als belangrijke entree naar het Stationsgebied. Het aan het Europaplein grenzende park Transwijk ontwikkelt zich door de nieuwe woonbebouwing aan de oostrand tot een 'central park' in Utrecht Zuidwest. De komst van nieuwe bewoners zal het recreatief gebruik van dit park verder versterken.

Bouwinitiatief in relatie tot tippelzone Europalaan
Met onder meer politie, GG & GD, medewerkers van het Huiskamer Aanloop Project (HAP) is zorgvuldig bekeken of het bouwinitiatief aan het Europaplein samengaat met de nabijheid van de tippelzone aan de Europalaan. " De Baan" wordt gerekend tot de best functionerende en veiligste tippelzones van Nederland en levert een essentiële bijdrage aan het voorkomen van prostitutieoverlast in Utrechtse woonwijken. Door beperkte aanpassingen kan de tippelzone zonder hinder voor het wooncomplex aan het Europaplein functioneren.

Vervolgstappen en -activiteiten
De nota van uitgangspunten voor de bebouwing van het RAC-terrein is nu door het college van burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak. In verband met de zomervakantie vindt consultatie van omwonenden en belanghebbenden in september plaats. Betrokkenen ontvangen hierover bericht. Er wordt vanuit gegaan dat nog voor het eind van het jaar de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling zich over de nota en de inspraakreacties zal buigen. Bij een voorspoedige afronding van de planontwikkeling en afhandeling van alle benodigde procedures kan nog eind 2005 gestart worden met de bouw. In dat geval is een oplevering voorzien in 2007.

Noot voor de media:
Bijgevoegd bij deze tekst ontvangt u een afbeelding van het schetsontwerp.
Heeft u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen dan kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen, tel: 030 286 11 68 of 06 270 30714.

Utrecht, 30 juni 2004.


---- --