Ingezonden persbericht


Aan: onze persrelaties
Alphen aan den Rijn, 28 juni 2004

Geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen wij u uit om de start van de bouw van de nederzetting uit de Karolingische periode in Archeologisch Themapark Archeon bij te wonen. De start zal plaatsvinden op woensdag 30 juni aanstaande. Deze nederzetting is onderdeel van het masterplan 2011 dat wij op deze dag eveneens aan u zullen presenteren. In dit plan zijn onder meer deelplannen ontwikkeld voor de reconstructie van een aantal bouwwerken uit de Middeleeuwen en de Romeinse tijd zoals het Romeinse castellum uit Alphen aan den Rijn en een veertiende-eeuws huis uit Amsterdam.

Het project van de Karolingische nederzetting voorziet in de reconstructies van een aantal vroeg-middeleeuwse gebouwen. Het plan zal in een aantal fasen worden uitgevoerd. In de eerste fase zullen een werkschuur uit Valkenburg (Z-H) en een zogenaamde hutkom uit Rijnsburg worden gebouwd. Een houten kerkje en een bootvormig woonstalhuis worden in de volgende fases gereconstrueerd, alsmede een vikingschip. Voor alle reconstructies voor de bouw van de nederzetting uit de Karolingische periode heeft de Europese Unie in het kader van haar Cultuur 2000 programma een subsidie toegekend. Drie leden van EXARC (Vereniging van Archeologische parken in Europa), te weten het Pfahlbaumuseum in Duitsland, Araisi Lake Fortress in Letland en Archeon in Nederland zijn de drie samenwerkende partners van dit project.

Het programma ziet er als volgt uit:
16.00 uur	Ontvangst
16.15 uur Welkomstwoord door de heer J. P. Veldman. directeur Archeologisch Themapark Archeon 16.20 uur Toespraak door de heer drs. W. van der Weiden. voorzitter European Museum Forum, en voormalig directeur van Museon en Naturalis. 16.25 uur Toelichting op de bouw van de nederzetting uit de Karolingische periode 16.30 uur Toespraak door burgemeester de heer N.P.M. Schoof 16.35 uur Openingshandeling start bouw Karolingische nederzetting (fotomoment bij uitstek!)


Wij stellen uw aanwezigheid bijzonder op prijs. Graag vernemen wij uw komst per mail of telefoon. Graag tot ziens op Themapark Archeon!

Met vriendelijke groet,
Hoogachtend,

Archeon

Valete!*

Jack P. Veldman
Directeur Archeon


* Latijn voor: "Het ga u goed!"

AANMELDINGSFORMULIER

Ja, ik ko ofieste uit hierbij aanwezig te zijn en en op nummer m op 30 juni om 16.00 uur graag naar de start van de bouw van de nederzetting uit de Karolingische periode en de presentatie van het masterplan 2011

Organisatie...............

Naam..................

Telefoonnummer.............

Faxnummer : 0172 447700
Postadres : Themapark Archeon
Antwoordnummer 12035
2400 VD Alphen aan den Rijn

Bezoekadres : Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn