CDA

CDA
03-07-04
Spies: Overheid moet zeggenschap hebben in wijze behandeling kernafval

Tijdens het overleg met Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft CDA woordvoerder Liesbeth Spies bepleit dat de overheid een stem moet hebben over hoe het radioactief afval van de kerncentrale Borssele wordt verwerkt of opgeslagen. Een Kamermeerderheid vindt tevens dat de centrale moet
wachten met het verlengen van deze contracten totdat alle alternatieven met bijbehorende prijskaartjes op een rijtje staan.

Onder aanvoering van Kamerlid Spies hebben de fracties van CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks de staatssecretaris met een motie opgedragen de wet snel en zodanig aan te passen, dat die zeggenschap er wel komt. Daarnaast moet er een onderzoek komen naar alternatieven als opslag van niet-opgewerkt kernafval en welk prijskaartje aan de verschillende opties hangt. EPZ, de kerncentrale van Borssele, zou op ,,dringend verzoek'' van de Kamer moeten wachten met verlenging van de contracten totdat dat onderzoek is afgerond en de wet is aangepast. De staatssecretaris heeft eerder al toegezegd de Kernenergiewet ook op dit punt tegen het licht te willen houden en zonodig aan te passen.