Ingezonden persbericht


Persbericht

---

ZATERDAGEDITIE METRO STAAT VOOR ZOMERSTOP

Amsterdam, 1 juli 2004

De zaterdageditie van de gratis krant Metro komt zaterdag 3 juli voor het laatst uit voor de zomerstop ingaat. Tot 28 augustus verschijnt Metro uiteraard wel op de werkdagen maandag tot en met vrijdag, maar niet meer op zaterdag. Dit heeft te maken met de start van de zomervakanties.

Algemeen directeur/uitgever Silvio de Groot van Metro Holland in een toelichting: "De plannen voor de zaterdageditie waren in juni 2003 al klaar, maar we zijn toen bewust pas in september, na de zomervakantie, van start gegaan. Voor wie traditioneel denkt, lijkt dat misschien vreemd, maar binnen Metro International wordt altijd sterk gekeken naar de lezers- en adverteerdersmarkt. Dat doen wij in Nederland ook, in dit geval door met de zaterdageditie te stoppen tot eind augustus. Voor werkdagen geldt dit niet. Dan zijn er ook in de zomer meer dan voldoende lezers. Van 5 juli tot en met 27 augustus 2004 is onze zomeroplage 276.000 exemplaren per werkdag, die zoals altijd worden verspreid via NS-, RET-stations, McDonald's en de Postkantoren. Deze zomeroplage is 20% minder dan normaal. Overigens worden de advertentietarieven dan ook met 20% verlaagd."

Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf deelt de mening van zijn uitgever. "Na de extreem drukke periode met de extra EK-editie, een groot succes, zou alleen fysieke vermoeidheid al reden kunnen zijn om blij te zijn met een iets 'rustiger' zomer. Maar ik zie het ook gewoon zakelijk: als er weinig lezers zijn, vind ik het zonde van alle moeite als wij erg veel inspanning in zo'n product stoppen. Bovendien biedt deze periode een mooie gelegenheid om te werken aan een geheel vernieuwde zaterdageditie, want dat is ook Metro: veranderen vóór de markt er om vraagt." De laatste zaterdageditie van Metro voor de zomerstop verschijnt op zaterdag 3 juli, de eerste na de zomerstop, geheel vernieuwd, op zaterdag 28 augustus.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Silvio de Groot, algemeen directeur Metro Holland, 020 511 4000 /06 21843755; Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur Metro Holland, 06-55758842.

Metro wordt in Nederland van maandag t/m vrijdag in een oplage van 345.000 en op zaterdag in een oplage van 200.000 gratis verspreid via de NS-stations, 222 McDonalds vestigingen, 150 postkantoren, RET Rotterdam, enkele universiteiten, veerdiensten, ziekenhuizen en parkeergarages. De 1.172.000 lezers (NOM DoelgroepMonitor, nov. 2002-okt. 2003) zijn over het algemeen jong, welstandig, goed opgeleid en werkzaam of studerend.

Metro is het grootste gratis dagblad van de wereld. Metro wordt uitgegeven in 36 edities in 16 landen in 14 talen: Stockholm, Malmö, Gothenburg, Denemarken, Kopenhagen, Aarhus, Helsinki, Hongarije, Praag Warschau, Nederland, Rome, Milaan, Athene, Barcelona, Madrid, Zaragoza, Sevilla, La Coruna, Alicante, Valencia, Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse, Lille, Bordeaux, Santiago de Chili, New York, Philadelphia, Boston, Toronto, Montreal, HongKong, Seoel en Pusan.