Gemeente Kerkrade

24.06.04: Feestelijke ingebruikname markt

Met het in werking stellen van de fontein zal wethouder Peter Thomas op zaterdag 3 juli om 14.30 uur de vernieuwde markt in het centrum van Kerkrade op feestelijke wijze weer vrijgeven voor gebruik. Hij doet dat gezamenlijk met mevrouw Y. Schmitz; de winnares van de prijsvraag die de gemeente in 2000 had uitgeschreven om inwoners de gelegenheid te geven mee te denken over de wijze waarop er meer sfeer op de markt gecreëerd zou kunnen worden.

Start Klankstad Festival
Deze gezamenlijke handeling vormt tevens de start van het Kerkraadse Klankstad Festival. Een zomer vol muziek op de markt met op die zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur een optreden van de Crombacher Muzikanten. Vanaf 19.00 uur zal de vijfkoppige tex mex band Pinchitos Caliente een optreden verzorgen. Tot 4 september zullen op de markt elke zaterdag optredens van diverse artiesten op de markt plaatsvinden.

Straattekenwedstrijd
Mede op initiatief van de winkeliersverenigingen Hats va Kirchroa en WKC wordt er op 3 juli op de markt en het winkelgebied tevens een straattekenwedstrijd georganiseerd, die geheel in het teken staat van het thema "fontein. De tekeningen worden beoordeeld door een deskundige jury. Kinderen tot 12 jaar kunnen zich vanaf 14.00 uur aanmelden voor deze wedstrijd.

Bomen en fontein
Meest opvallende elementen op de vernieuwde markt zijn de bomen en de terugkomst van de fontein. Deze verdween bij een eerdere renovatie in 1996 van de markt.

Rondom het huidige marktplein zijn grote lindebomen aangeplant die gelijk voor een prettige sfeer zorgen. Om deze bomen tot in lengte van jaren goed te laten groeien, zijn hiervoor unieke ondergrondse voorzieningen aangelegd.

Bij het mijnwerkersbeeld dr Joep staat nu een prachtige plataan met daaronder binnenkort een ronde zitbank.
s Avonds zal de opvallende verlichting van de gevels van het raadhuis voor een bijzondere sfeer zorgen.

Sfeer en veiligheid
Achter de muziekkiosk heeft het carnavalmonument de Hofnar, dat tot voor kort nog op de parkeerplaats naast de kerk stond, een nieuwe, opvallende plek gekregen. In combinatie met een nieuwe verlichting ontstaat ook hier meer sfeer en veiligheid.